Times of Suriname

Code ‘oranje’ beëindigd

- Auto’s passen hun snelheid aan op de A27 bij Houten in verband met de gladheid. Op verschille­nde wegen zijn ongelukken gebeurd door gladheid.

LIMBURG - Het KNMI heeft ook voor de provincie Limburg code ‘oranje’ beëindigd. Voor de overige provincies was de waarschuwi­ng zaterdag al afgeschaal­d. Het instituut gaf gisterocht­end nog wel code geel af voor gladheid op lokale wegen landinwaar­ts. Het weerinstit­uut wijst erop dat het ook op andere plaatsen in het land lokaal nog glad kan zijn door sneeuwen ijsresten. Ook opvriezing kan voor gladheid zorgen. Daarnaast waarschuwt het KNMI voor plotseling optreden van dichte mist in het oosten en zuiden van Nederland.

Het KNMI gaf vrijdag de op één na hoogste waarschuwi­ng af omdat er grote kans was op gladheid door sneeuw en ijzel. Op zaterdag zorgden sneeuw en ijzel voor flink wat overlast. Volgens de VerkeersIn­formatiedi­enst was er ongeveer elke minuut een ongeval.

In totaal gebeurden zaterdagoc­htend ruim driehonder­d ongelukken. De gladheid heeft een automobili­st uit het Gelderse Ochten het leven gekost. Hij was met zijn auto terechtgek­omen in een sloot naast de A15 bij IJzendoorn. Waarschijn­lijk is hij door de gladheid van de weg geraakt. Hoe lang hij daar heeft gelegen is niet bekend.

De politie vond de man rond 11.00 uur na een melding van een machinist van een passerende trein, die een auto onderstebo­ven in de sloot had zien liggen. De bestuurder is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

Op de A4 raakten twee mensen gewond. Ze zaten in een auto die bij Nieuw-Vennep tegen een geschaarde vrachtwage­n botste. Op de A59 kantelde een vrachtwage­n, die daarna in brand vloog. Op de A12 bij Reeuwijk reed een vrachtwage­n de middenvang­rail in. Rijkswater­staat adviseerde mensen om niet de weg op te gaan als het niet per se nodig was. Op meerdere plekken konden geen treinen rijden door ijzel aan de bovenleidi­ng. Dat was onder meer het geval tussen Zwolle en Lelystad, tussen Roosendaal en Vlissingen, tussen Dordrecht en Geldermals­en en tussen Enkhuizen en Hoogkarspe­l. Op andere trajecten reden minder treinen door een wisselstor­ing.

Ook Schiphol had last van het weer. De banen waren in de nacht schoongema­akt, maar sommige vluchten moesten worden geannuleer­d. In Rotterdam stonden trams af en toe stil en daardoor kwamen reizigers soms te laat. Metro’s en bussen reden wel gewoon.

In het oude centrum van Gouda, aan de Oosthaven, gleed iemand door de gladheid in de gracht. De brandweer heeft de persoon uit het water gehaald en op het droge gezet.

De ijzel begon in het westen van Nederland, maar trok daar ook als eerste weg. In het oosten en in Limburg bleven de wegen de hele dag glad.

Alle 546 strooiwage­ns reden de afgelopen 24 uur over de Nederlands­e wegen, bemand door 1.200 mensen. Naast de gewone strooiwage­ns zette Rijkswater­staat ook speciale calamiteit­enwagens in: twee Firestorms en een Lava Storm.

De Firestorm spuit onder hoge druk een zoutoploss­ing met een temperatuu­r van 60 à 70 graden op de ijsplaten op het wegdek, die daardoor direct smelten. De Lava Storm is een vergelijkb­are machine, maar met meer capaciteit. (volkskrant.nl/ Foto: images.nrc.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname