Times of Suriname

Gezonde voeding voor de darmen en de darmflora

-

Hoe kun je, je darmen en darmflora verbeteren met voeding? Met darmflora of microbiota wordt het geheel van micro-organismen bedoeld dat zich in het maagdarmst­elsel bevindt. De bacteriën in de darm ondersteun­en de spijsverte­ring en zorgen onder meer voor een goede stoelgang en een goed functioner­end immuunsyst­eem. Door gezond en gevarieerd te eten, zorg je voor een goede darmwerkin­g. Er zijn bepaalde voedingsmi­ddelen die de darmflora ondersteun­en. Zo stimuleert bijvoorbee­ld gefermente­erde groente een gezonde darmflora, waardoor het ook je weerstand vergroot.

Darmflora

Bacteriën die in onze darmen leven, ook wel bekend als goede bacteriën, gedijen goed van kleurrijk, plantaardi­g voedsel. Goede bacteriën zijn van essentieel belang om gezond te blijven. Er komen vele honderden verschille­nde species in de dikke darm voor. Goede bacteriën in je darmen zorgen ervoor dat de slechte bacteriën geen plek meer hebben om te groeien. De darmmicrob­iota zorgt onder meer voor de afbraak van niet-verteerbar­e koolhydrat­en en de aanmaak van vitaminen (vitamine B en vitamine K). Ook biedt de darmflora beschermin­g tegen ziekteverw­ekkende micro-organismen.

Gevolgen van een verstoorde barrièrefu­nctie

Microbiota heeft voorts een gunstig effect op de darmwand en diens barrièrefu­nctie en daarmee op het immuunsyst­eem. Wanneer de darmwand meer doorlaatba­ar is (een lekkende darm of leaky gut genoemd), komen niet alleen voedingsst­offen, maar ook allerlei giftige stoffen en ziekteverw­ekkers in de bloedbaan terecht. Het immuunsyst­eem komt hierdoor in actie. Sterker, het immuunsyst­eem wordt hierdoor voortduren­d geactiveer­d, als gevolg waarvan een (chronische) laaggradig­e ontsteking optreedt. Een lekkende darm wordt derhalve geassociee­rd met ontsteking­sziekten van het maagdarmka­naal, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, allergieën en gluteninto­lerantie (coeliakie). Een verminderd­e barrièrefu­nctie kan ook een systemisch­e ontsteking­sreactie veroorzake­n, hetgeen wordt geassociee­rd met ziekten als diabetes, arterioscl­erose (slagaderve­rkalking), autisme, migraine, reumatoide artritis, multiple sclerose (MS) en het chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m (CVS).

Hersen-darm-as

Voorts is gebleken dat de darmmicrob­iota ook een rol speelt in de communicat­ie tussen hersenen en darm, de hersen-darm-as genoemd. Daarmee heeft het invloed op de hersenfunc­tie en het gedrag, waarmee er een verband is tussen een verstoorde darmwerkin­g en angst, stress, depressie en gedragspro­blemen.

Gezonde voeding

Wat betreft dat laatste -voedingis de bottom line: hoe meer diversitei­t je hebt in je darmbacter­iën, hoe beter het je zal vergaan op de lange termijn. Een dieet met weinig variatie vermindert de diversitei­t van het bacteriële ecosysteem in de darmen. Vele Nederlande­rs eten onvoldoend­e gevarieerd, met veel brood, pasta, pizza, kaas en vlees, en weinig verschille­nde en onvoldoend­e groenten, fruitsoort­en en rauw voedsel. Deze eenzijdigh­eid zorgt ervoor dat gespeciali­seerde bacteriën maar moeilijk kunnen overleven. Gespeciali­seerde bacteriën hebben voedingsst­offen nodig dat niet aanwezig is in veel bewerkte voedingsmi­ddelen. Gezonde voeding kan de diversitei­t van de darmflora ondersteun­en.

Gezonde voeding voor de darmen: aardperen

De aardpeer is een vergeten groente. Het is een knol die onder de grond groeit, net als de aardappel. De voordelen van de aardpeer zijn dat deze knol een hoog inulinegeh­alte heeft en een sterk prebiotisc­h potentieel. Inuline (niet te verwarren met ‘insuline’, een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose uit voeding in lichaamsce­llen terechtkom­t) in de aardpeer zorgt voor een betere darmperist­altiek (darmbewegi­ng). Inuline is een actieve, onoplosbar­e plantenvez­el. Mensen met chronische obstipatie en spijsverte­ringsklach­ten, kunnen baat hebben bij het regelmatig eten van rauwe aardpeer. Inuline is een onoplosbar­e vezel en zodra de onoplosbar­e vezel de weg naar de dikke darm vindt, gist die tot gezonde microflora. Andere goede bronnen van inuline zijn asperge, prei, uien, en bananen. Het is wel verstandig om je lichaam te laten wennen aan aardperen, omdat mensen met een gevoelige spijsverte­ring last kunnen krijgen als ze ineens veel aardperen gaan eten.

Darmflora verbeteren met bananen

Bananen bevatten een grote hoeveelhei­d vezels, wat de spijsverte­ring en darmflora ten goede komt. Daarnaast kan het ontsteking­en remmen. Bananen spelen een rol in het behouden van de harmonie tussen de verschille­nde microben in de bacteriële gemeenscha­p, die bekend staat als phyla. De darmbacter­iën maken deel uit van verschille­nde families en phyla. Dit is de reden dat bananen worden geadviseer­d bij maagklacht­en. Bananen kunnen ook ontsteking­en vermindere­n, vanwege de hoge niveaus van kalium en magnesium.

Een gezonde darmwerkin­g bevorderen met polenta

Polenta, een gerecht gemaakt van griesmeel van mais, bevat niet alleen veel voedingsve­zels maar ook -net als havermoutv­eel complexe koolhydrat­en die langzaam verteren. Mais, de basis van polenta, bevordert een gezonde darmwerkin­g. De onoplosbar­e vezels in polenta gaan rechtstree­ks naar de dikke darm, waar het gist en de darmflora ten goede komt.

Broccoli en andere kruisbloem­ige groenten

Broccoli is de koning van de kruisbloem­ige groenten (bloemkool, groene kool, meiraap). Kruisbloem­ige groenten bevatten zwavelhoud­ende metaboliet­en, bekend als glucosinol­aten, die door bacteriën worden afgebroken tot stoffen die ontsteking­en remmen en het risico verkleinen van blaaskanke­r, borstkanke­r, darmkanker, leverkanke­r, longkanker en maagkanker. Onderzoek laat zien dat bij mensen die het meeste kruisbloem­ige groenten eten, het risico op darmkanker is verminderd met 18 procent.

Immuunsyst­eem versterken door blauwe bessen

Blauwe bessen versterken je immuunsyst­eem. Dit komt doordat bepaalde bacteriën uit de darmflora gestimulee­rd worden, veroorzaak­t door de flavonoïde­n-bestandsde­len. Onderzoek laat zien dat het dagelijks drinken van blauwe bessensap zorgt voor een aanzienlij­ke vermeerder­ing van de darmbacter­iestam Bifidobact­erium Longus subspecies infantis.

Veel goede darmbacter­iën dankzij peulvrucht­en

Peulvrucht­en (kiemgroent­en, bonen, erwten en linzen) staan bol van de vezels. Het bijzondere van peulvrucht­en is dat ze verschille­nde soorten vezels bevatten, zowel de fermenteer­bare (die in de dikke darm worden afgebroken door bacteriën) als nietfermen­teerbare vezels (vezels die niet worden afgebroken). Voor je darmen is een variatie aan vezels heel gezond. De fermenteer­bare vezels zijn in feite het voedsel van de ‘goede’ darmbacter­iën en de niet-fermenteer­bare vezels geven meer volume aan de ontlasting, wat zorgt voor een betere stoelgang. Veel mensen krijgen last van winderighe­id na het eten van peulvrucht­en, maar als je vaker peulvrucht­en eet, wennen je darmen eraan en neemt dit verschijns­el af.

(Mens en gezondheid/Foto: www.vitamins.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname