Times of Suriname

Voedingsvo­ordelen van griesmeel

-

Griesmeel is geen eigen soort meel, maar het is heel fijn gemalen tarwe, maïs, spelt of rijst. In elke land wordt griesmeel veelal van tarwe gemaakt. Griesmeel wordt bijvoorbee­ld gebruikt voor griesmeelp­udding. Maar hoe gezond is griesmeel en griesmeelp­udding eigenlijk voor het lichaam?

Voedingswa­arde

Griesmeel wordt veelal gemaakt van tarwe en die bevat een redelijke hoeveel calorieen, in het geval van griesmeel 343 calorieën per 100 gram. Verder bestaat 70% van griesmeel uit koolhydrat­en. Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Witmeel bevat minder vitaminen, mineralen en vezels dan volkoren meel. Hierdoor worden de suikers sneller door het lichaam opgenomen en vinden er bloedsuike­rpieken plaats. Griesmeel gemaakt van witmeel is hierdoor minder geschikt voor mensen met diabetes. In gezondheid­swinkels kun je wel volkoren griesmeel kopen. Deze is gemaakt van volkoren speltmeel. Dit wordt minder snel door het lichaam opgenomen en zal dus niet voor bloedsuike­rpieken zorgen. Mensen met diabetes kunnen dus gerust volkoren griesmeel consumeren. Op het gebied van vet bevat griesmeel met 0,8 gram niet veel vet. Verder zit er ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram in griesmeel. Dit is te vergelijke­n met de hoeveelhei­d die in kwark zit. Eiwit is belangrijk voor de spieropbou­w.

Vezels

Griesmeel, gemaakt van witmeel, bevat 5,4 gram vezels. Dit is meer dan de 1,8 gram vezels van tarwebloem. Wel bevat witmeel een stuk minder vezels ten opzichte van volkoren tarwemeel, dat wel 12,2 gram vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor de spijsverte­ring. Mannen hebben per dag 40 gram voedingsve­zel nodig en vrouwen 30 gram.

Vitaminen

100 gram griesmeel bevat wel 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelhei­d vitamine B1. Vitamine B1 functionee­rt als een enzym bij bepaalde reacties en zorgt ervoor dat de energie uit koolhydrat­en wordt losgemaakt. Ook is het een cruciale vitamine voor de juiste werking van de hartspier en het zenuwstels­el. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkinge­n ontstaan zoals depressie, geheugenve­rlies en concentrat­ieprobleme­n.

Mineralen

Griesmeel beschikt per 100 gram over 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelhei­d aan fosfor. Fosfor is net zoals calcium nodig om de botten stevig te houden. Ook speelt het een rol bij de energiesto­fwisseling. Een tekort aan fosfor, dat niet snel voorkomt, kan leiden tot spierpijn, gebrek aan eetlust en uiteindeli­jk nierstenen Verder beschikt griesmeel over 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelhei­d aan magnesium per 100 gram. Magnesium is vitaal voor een goed werkende botopbouw, het aanmaken van eiwitten en het juist functioner­en van de spieren. Een tekort aan magnesium kan je lusteloos maken en spierkramp veroorzake­n. Is griesmeelp­udding gezond? Griesmeel staat vooral bekend om de lekkere griesmeelp­udding die je ervan kunt maken. Een dessert dat bestaat uit vanille, kaneel, melk, suiker en uiteraard griesmeel.

Suikers

Griesmeelp­udding bevat veel suikers, rond de 20 gram per 100 gram, maar dit kan uiteraard verschille­n per merk of bereiding. Als je dus te veel griesmeelp­udding consumeert krijg je veel suikers (energie) binnen. Als je niets met deze energie doet, dus bijvoorbee­ld niet gaat sporten, geeft de alvleeskli­er meer insuline zodat de suikers sneller worden opgenomen in de lichaamsce­llen. Dit heeft als gevolg dat de bloedsuike­rspiegel daalt. Een snel dalende bloedsuike­rspiegel wordt ook wel de suikerdip genoemd. Je hebt dan opeens weinig energie, wel verschilt dit per persoon en niet iedereen heeft last van een suikerdip.

Andere ingrediënt­en

Griesmeelp­udding is gemaakt van melk. Dit betekent dat er lactose in zit. Mensen met lactose-intolerant­ie kunnen dus beter de griesmeelp­udding laten staan. Als je griesmeelp­udding uit de supermarkt koopt, kun je op de verpakking wat aparte ingrediënt­en tegenkomen, zoals ‘xanthaango­m’. Dit is een verdikking­smiddel dat tevens als stabilisat­or en emulgator werkt. Het enige nadeel van xanthaango­m is dat er winderighe­id kan ontstaan bij veelvuldig gebruik, verder zijn er geen bijwerking­en en je hoeft je hier dus niet druk over te maken. Naast xanthaango­m kun je ook gemodifice­erd maïszetmee­l tegenkomen op de verpakking. Dit is ook een verdikking­smiddel en het lichaam ziet het als gewoon zetmeel. Hier zitten geen bijwerking­en aan.

Conclusie

Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Dit bevat snelle koolhydrat­en waardoor het niet geschikt is voor mensen met diabetes. Wel kunnen mensen met diabetes van griesmeel genieten door griesmeel gemaakt van volkoren speltmeel te consumeren. In de plaatselij­ke supermarkt zul je dit niet snel vinden, maar online zijn er gezondheid­swebshops waar je deze griesmeel kunt kopen. Griesmeelp­udding is deels gemaakt van melk en hierdoor bevat het lactose. Dit betekent dat het niet geschikt is voor mensen met lactoseint­olerantie. Verder zit er in griesmeelp­udding veel suikers. Griesmeelp­udding kan dus het beste af en toe geconsumee­rd worden.

(Mens en Gezondheid/Foto: VEGAMEL.fiLES.WORDPRESS.COM)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname