Times of Suriname

Roetschors­ziekte: boomziekte gevaarlijk voor mensen

-

Roetschors­ziekte is een zeldzame boomziekte veroorzaak­t door een schimmel. Besmetting met deze schimmel leidt uiteindeli­jk tot het afsterven van de boom. Niet alleen ontstaat hierdoor het gevaar van het afbreken van takken en het omvallen van de boom, maar veelvuldig contact met sporen van de schimmel kan bij mensen ook leiden tot longproble­men. Meer specifiek bestaat de kans op het ontwikkele­n van de longaandoe­ning extrinsiek­e allergisch­e alveolitis (EAA).

Wat is roetschors­ziekte?

Er wordt van roetschors­ziekte bij bomen gesproken wanneer een boom besmet is met de schimmel Cryptostro­ma corticale, een zakjeszwam. In het Engels wordt de boomziekte sooty BARK DISEASE genoemd. Besmetting vindt plaats wanneer sporen van de schimmel doordringe­n via wonden en gebroken takken. Onder de schors van de boom kan de schimmel zich erg snel uitbreiden, vooral bij extreem warm en droog weer. Vooral esdoorns lijken gevoelig voor besmetting met deze schimmel. De eerste tekenen van een besmetting zijn aantasting­en van de bast en het cambium in de vorm van vlekjes en een slijmafsch­eiding. De bladeren worden vaak wit/geel. De boom zal in de nazomer in rap tempo verwelken waarna eerst de kroon en later de hele boom afsterft. Nadere inspectie van de schors van de boom zal leiden tot de ontdekking van zwarte of zwartgrijz­e sporen. Hieraan dankt de boomziekte zijn naam. Onderzoek in een laboratori­um kan de diagnose bevestigen.

Effecten op de gezondheid van mensen

Bij veelvuldig­e en langdurige blootstell­ing aan de schimmel Cryptostro­ma corticale kunnen bij mensen ernstige gezondheid­sklachten ontstaan. Het gaat om extrinsiek­e allergisch­e alveolitis (EAA), een type ontsteking in en rond de longblaasj­es door een late allergisch­e reactie op geïnhaleer­de organisch stof. Wie last krijgt van de acute vorm van deze aandoening heeft symptomen als benauwdhei­d, hoesten, koorts en algemene malaise. Bij de chronische vorm ontstaat geleidelij­k aan een steeds erger wordende kortademig­heid en kan gewichtsve­rlies optreden. De acute vorm van EAA geneest binnen een aantal weken na beëindigin­g van de blootstell­ing. De chronische vorm kan leiden tot blijvende invalidite­it. EAA is erkend als beroepszie­kte die voorkomt bij onder andere mensen werkzaam in de agrarische sector.

Vermoeden van roetschors­ziekte?

Wanneer je op basis van uiterlijke kenmerken het vermoeden hebt dat een boom besmet is met de roetschors­ziekte, dan kun je het beste direct contact opnemen met de gemeente. Zowel vanwege het gevaar voor de volksgezon­dheid als het gevaar van afsterven en omvallen van de boom, zal hier doorgaans met spoed op gereageerd worden. Constateri­ng van roetschors­ziekte zal leiden tot het kappen van de betreffend­e boom en inspectie van overige bomen in de omgeving. Mensen die in de omgeving wonen van een boom waarbij de schimmel Cryptostro­ma corticale is aangetroff­en, zullen doorgaans door de gemeente geïnformee­rd worden. Wie klachten van de luchtwegen heeft en vermoedt dat er een verband bestaat wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts of de GGD voor nader onderzoek. De ziekte is zo zeldzaam dat de symptomen niet landelijk geadminist­reerd worden door bijvoorbee­ld het RIVM.

(MENS EN GEZONDHEID/FOTO: WWW.SCIELO.BR)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname