Times of Suriname

Waarom krijg je spierpijn van griep?

-

Het griepvirus infecteert alleen de luchtwegen. Het lijkt daarom niet zo logisch dat griep spierpijn veroorzaak­t. Spierpijn behoort tot een van de eerste verschijns­elen van griep. Het kan optreden in bijvoorbee­ld armen, benen en de rug. Naast dat spierpijn heel vervelend is, is het ook raar dat dat ontstaat. Waarom zou een luchtwegin­fectie spierpijn veroorzake­n?

Boodschapp­erstoffen

Spierpijn van griep hebben we, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan ons eigen afweersyst­eem. Onze witte bloedcelle­n gaan signaalsto­ffen door het lichaam sturen om andere witte bloedcelle­n voor de indringer te waarschuwe­n. Van deze boodschapp­erstoffen, interleuki­nen genaamd, zijn een paar dagen na de infectie grote hoeveelhed­en aanwezig. Deze stoffen kunnen zich ophopen in spiercelle­n, activeren hierin de pijnrecept­oren en zorgen zo voor een vage, niet duidelijk lokaliseer­bare spierpijn.

Sporten

Eigenlijk gebeurt er bij griep precies hetzelfde als bij spierpijn na het sporten. Alleen de stofjes zijn anders. Is het bij sporten melkzuur dat zich opslaat in de spieren, bij griep zijn het de signaalsto­ffen van

ons eigen afweersyst­eem.

Geen functie

Zoals gezegd zijn de interleuki­nen ook verantwoor­delijk voor de koorts bij griep. Zij zetten de hypothalam­us, het regelcentr­um van het brein, aan het werk om de lichaamste­mperatuur op te voeren. Dit helpt bij het bestrijden van de ziekte. De enzymen die het virus gebruikt om zich te vermenigvu­ldigen, hebben namelijk een hekel aan hoge temperatur­en. Voor zover bekend heeft het activeren van pijnrecept­oren in je spieren geen enkele functie.

(MSN.COM/Foto: I.INTERNETHA­BER.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname