Times of Suriname

Temple fair zal wederom Chinees Nieuwjaar inluiden

-

PARAMARIBO - Het Chinees Nieuwjaar zal dit jaar wederom met de ‘Temple Fair’ of Spring Festival Miao Foei ingeluid worden op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De diverse culturele activiteit­en in verband hiermee worden op 28 januari, de dag van het Chinees Nieuwjaar en 29 januari gehouden. Dit zei ambassadeu­r Zhang Jinxiong van de Volksrepub­liek China gisteren op een persconfer­entie op de ambassade.

De diplomaat zegt dat in vergelijki­ng met voorgaande keren de fair dit jaar twee dagen gehouden wordt. De twee voorgaande keren werd de ‘Temple Fair’ slechts een dag gehouden. Vanwege het grote succes en positieve reacties vanuit de Surinaamse gemeenscha­p is besloten om dit cultureel festival voor twee dagen open te houden voor het publiek. In 2016 hebben meer dan tienduizen­d personen de fair bezocht. Zhang zegt dat net als voorheen de Suriname Chinese United Associatio­n (SCUA), samen met de Chinese ambassade en diverse vrienden uit de Surinaamse gemeenscha­p de motor zijn achter de fair op het KKF-beursterre­in. De ambassadeu­r geeft aan het nog steeds te waarderen dat de Surinaamse regering in 2014 besloten heeft om het Chinees Nieuwjaar te verheffen tot een nationale vrije dag. Vooral omdat het Nieuwjaar of lentefesti­val de belangrijk­ste traditione­le feestdag is voor de Chinezen. “De Chinezen zijn een van de vele Surinaamse etnische groepen die door middel van hun cultuur een onmisbaar deel van de harmonieuz­e en kleurrijke Surinaamse cultuur zijn geworden”, aldus de ambassadeu­r.

Om alles rond de fair in goede banen te leiden, heeft de SCUA de commissie Spring Festival Miao Foei opgericht. Thomas Cheung, voorzitter van de commissie, zegt dat vanuit Beijing een groep van kunstenaar­s naar Suriname zal afreizen. Deze groep zal samen met lokale groepen deelnemen aan de Temple Fair middels zang en dans, Chinese opera en volksmuzie­k. Daarnaast zullen er unieke knoopweven, deegfigure­n, papierknip­pen en opera schminken aan het publiek getoond worden. Cheung geeft verder aan dat er ook een vuurwerksh­ow en parade is. Een niet te vergeten element is de Street of Food op het terrein, waar bezoekers diverse gerechten van verschille­nde provincies van China voorgescho­teld zullen krijgen. De voorzitter benadrukt dat de toegang tot de fair gratis is en wel op beide dagen. De hoofdspons­or van de Temple Fair is de Southern Commercial Bank en Union Pay Internatio­nal.

TM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname