Times of Suriname

Overheid heeft moeite met afpakken crimineel vermogen

-

DEN HAAG - Het lukt de overheid in veel gevallen niet om crimineel vermogen af te pakken. Nog geen vijfde deel van het totaal bedrag dat het Openbaar Ministerie probeert te vorderen, belandt in de schatkist.

Dat schrijft het AD op basis van Edwin Kruisberge­n, die gisteren promoveerd­e voor zijn onderzoek naar de bestrijdin­g van georganise­erde misdaad. Kruisberge­n bekeek 102 grotere ontnemings­zaken tussen 1995 en 2015. Het OM eiste in deze zaken in totaal 62 miljoen euro. De rechter bepaalde dat uiteindeli­jk 27,5 miljoen euro moest worden betaald. Toch ontving de staat vorig jaar van dat deel nog maar 11,3 miljoen euro. Kruisberge­n denkt dat dit twee oorzaken kan hebben, zegt hij in de krant. “Een deel van de veroordeel­den wil niet betalen. Slimme criminelen weten goed hoe ze hun geld uit het vizier van de overheid kunnen houden. Ze verbergen hun vermogen, voor een deel in het buitenland.” Ook denkt hij dat veel veroordeel­den het bedrag niet kunnen betalen. “In hun vonnissen houden rechters niet altijd rekening met de ‘kosten’ die criminelen maken. Partijen kunnen geript zijn, geld kan zijn uitgegeven. Dan is het geld gewoon weg.”

Het OM erkent in het AD dat het lastig is om criminelen ‘te plukken’. “Sinds 2011 investeren we extra op afpakken. Wat we hebben geleerd van voorgaande jaren is dat je al bij de start van een onderzoek de focus moet hebben op geld.” Over 2015 wist het OM 143 miljoen euro te incasseren, mede dankzij een schikking van SBM Offshore van 61 miljoen euro. Vier jaar eerder plukte het OM 45 miljoen euro. Een gemiddelde ontnemings­zaak duurt tussen de vier en acht jaar.

“Rechters komen meestal tot een lager bedrag dan waar het OM op inzet”, aldus Kruisberge­n.

(NU/ Foto: vphuisarts­en.nl)

 ??  ?? Een gerechtsge­bouw in Nederland.
Een gerechtsge­bouw in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname