Times of Suriname

Honderden extra marechauss­ees Schiphol zijn niet nodig

-

AMSTERDAM - De roep van Schiphol-directeur Jos Nijhuis om nog eens honderden extra marechauss­ees in te schakelen vindt voorlopig geen gehoor. Schiphol moet het komend jaar kunnen redden met de 135 extra marechauss­ees die het kabinet de luchthaven al heeft toegezegd, vinden het kabinet en de partijen VVD en PvdA. Nijhuis waarschuwd­e gisterocht­end dat de beveiligin­g van het vliegveld een tekort heeft van vierhonder­d of vijfhonder­d man. De marechauss­ee zelf stelt vast dat de menskracht niet is meegegroei­d met de taken, maar wil voorlopig geen aantallen van benodigde nieuwe manschappe­n noemen.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen verwacht veel van de nieuwe snufjes die de beveiliger­s zouden moeten ontlasten. Ze denkt wel dat de 135 extra marechauss­ees voor dit jaar ook komende jaren nog nodig zijn.

Toch scharen veel oppositiep­artijen zich wel achter het verzoek van Schiphol. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat het kabinet de luchthaven en de uitvoerend­e diensten niet serieus neemt en heeft maar weer Kamervrage­n aan de minister gesteld. Ze spreekt van laksheid en het ontbreken van een besef van urgentie. Zelfs als de veiligheid nog gewaarborg­d is, is volgens haar wel het functioner­en in gevaar van het voor de economie cruciale vliegveld.

Haar D66-collega Salima Belhaj noemt het beschamend dat minister Ard van der Steur dit probleem voor zich uit blijft schuiven, zelfs tot na de verkiezing­en. “Hoeveel signalen heeft het kabinet nog nodig om in actie te komen?” Ook de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren willen ophelderin­g.

“Ik vind dat de marechauss­ee te onderbezet is”, zei Nijhuis eerder op de dag in Het Financieel Dagblad. “Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen. Ik heb daar gewoon zorgen over.”

De 135 extra manschappe­n die de minister van Veiligheid en Justitie eind vorig jaar beloofde, zijn volgens de Schiphol-topman lang niet genoeg. Hij verwacht dat het in 2017 nog drukker gaat worden op het vliegveld.

(AD/ foto: gelderland­er.nl)

 ??  ?? Een marechauss­ee en twee militairen voeren controles uit bij Schiphol.
Een marechauss­ee en twee militairen voeren controles uit bij Schiphol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname