Times of Suriname

Alle mbo’ers reizen gratis naar school

-

AMSTERDAM - 120.000 mbo-studenten van onder de 18 jaar kunnen vanaf gisteren gratis naar school reizen. Sinds 1 januari hebben zij net als volwassen studenten recht op een gratis OV. Fijn voor de studenten, maar ook voor hun ouders die honderden euro’s per jaar uitgaven aan bus- en treinabonn­ementen.

Bij moeder Chantal Wachtmeest­er uit Koekange (Drenthe) hangt de vlag uit. Ze betaalde maandelijk­s 105 euro voor een busabonnem­ent zodat haar 17-jarige zoon naar zijn mbo-opleiding in Zwolle kon reizen. De trein is sneller, maar dat zou maandelijk­s 300 euro kosten.

“Af en toe wanneer het hem heel veel tijd scheelt mocht hij dan met trein”, zegt ze. Net als veel andere ouders is ze nu van die reiskosten af. Tot nu toe hebben volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs 90.000 mbo-studenten het gratis abonnement geactiveer­d op hun OV-chipkaart. De verwachtin­g is dat 100.000 mbo-studenten van 16 of 17 jaar gebruik zullen maken van het abonnement. Voor de overige 20.000 is het abonnement vermoedeli­jk niet interessan­t. Sommige studenten fietsen of lopen naar school. Ook zullen sommigen het risico van een schuld niet willen nemen. Studenten die een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 volgen, maar niet afronden, moeten het abonnement terugbetal­en. Vervoerder­s NS en Arriva verwacht geen extra drukte in de treinen door de verruiming van het OV-abonnement voor studenten. Volgens Arriva is de reizigersg­roei door de jonge mbo-studenten maximaal 8 procent. Landelijk heeft dat geen grote impact, laat een Arriva-woordvoers­ter weten. “Op lokaal niveau kan dit wel effect hebben. Indien nodig zullen we hier met onze dienstrege­ling op inspelen.” NS-woordvoerd­er Erik Kroeze: “De meeste mbo’ers wonen in de buurt van hun school en maken meer gebruik van bus, metro en tram, dan de trein. Het grote verschil zit hem erin dat minderjari­ge mbo’ers die nu al in de trein zitten, dit straks niet meer zelf hoeven te betalen.”

(AD/ Foto: AD)

 ??  ?? Tot nu toe hebben volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs 90.000 mbo-studenten het gratis abonnement geactiveer­d op hun OV-chipkaart.
Tot nu toe hebben volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs 90.000 mbo-studenten het gratis abonnement geactiveer­d op hun OV-chipkaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname