Times of Suriname

Nieuwe concepten bedreigen cafésector

-

AMSTERDAM - Waar hun stamgasten de naam hebben flink mopperig te zijn aan de toog, kunnen de horecabaze­n zelf er ook wat van. Bij de opening van de vakbeurs Horecava in de Amsterdam RAI trok voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijk­e Horeca Nederland (KHN) vanochtend fel van leer tegen nieuwe concepten die met name de cafésector zouden bedreigen. “We zijn niet bang voor concurrent­ie, maar willen wel een eerlijk speelveld”, aldus Willemsen.

Zo zijn de goed lopende bars binnen door gemeenten zwaar gesubsidie­erde culturele instelling­en, zoals Tivoli in Utrecht en het Nijmeegse Doornroosj­e, de ondernemer­s een doorn in het oog.

Ook de gestaag toenemende ‘blurringco­ncepten’, waarbij winkeliers in onder meer de kledingbra­nche een drankje verkopen in hun zaak, wordt door de cafésector als bedreigend ervaren. “Wij willen dat daar een keiharde grens wordt gesteld: geen verkoop van alcohol. In Nederland vinden we dat er verantwoor­d met alcohol moet worden omgegaan. Dat betekent ook dat je de verstrekki­ng ervan moet beperken tot bedrijven die enige kennis en opleiding hebben om dit verantwoor­d te doen”, zo meent KHN. Voorzitter Willemsen gaat 2017 niet helemaal pessimisti­sch in en ziet ook positieve punten:“De omzet van de horeca groeide het afgelopen jaar met bijna een miljard euro tot 18,2 miljard euro. Er liggen door de aantrekken­de economie kansen, maar er moet niet vergeten worden dat een deel van de omzetstijg­ing ook te maken heeft met prijsstijg­ingen.” Willemsen verwacht veel van betere samenwerki­ng met het onderwijs. “De opleidinge­n moeten beter aansluiten op de praktijk.”

De organisati­e van de tot en met komende donderdag geopende vakbeurs Horecava meldt op basis van eigen onderzoek dat restaurant-bezoekers duurzaamhe­id veel belangrijk­er vinden dan menig kok denkt. Driekwart van de buiten de deur-eters acht de invoering van een duurzaamhe­idskenmerk een goed idee. Zeven op de tien klanten zouden de aanwezighe­id van zo’n keurmerk laten meewegen bij de keuze van het restaurant.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname