Times of Suriname

Drie maanden celstraf voor supporters van Willem II

-

VOETBAL - Vier supporters van de Tilburgse eredivisie­club Willem II zijn gisteren door de rechtbank in Breda veroordeel­d tot taakstraff­en en maximaal drie maanden cel voor mishandeli­ng van twee supporters van Feyenoord tijdens de wedstrijd Willem II-Feyenoord. Tijdens de wedstrijd in Tilburg op 2 oktober vorig jaar werd één van de slachtoffe­rs over de reling van de tribune gegooid. De opgelegde taakstraff­en zijn veertig en zestig uur. De derde verdachte kreeg twee weken cel. De Tilburgers hebben van de voetbalbon­d ook al een stadionver­bod gekregen van twee keer vijf jaar, één keer acht en één kreeg levenslang. Feyenoord won de wedstrijd met 0-2. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisterocht­end in de rechtszaal vijf en acht maanden cel tegen twee mannen en 220 en 240 uur taakstraf met een voorwaarde­lijke celstraf van drie jaar tegen twee anderen. De strafeisen waren onder meer afhankelij­k van de strafblade­n van de fans en hun ‘proceshoud­ing’. Zo meldde één supporter zich na de gevechten direct zelf bij de politie. Twee fans bekenden gisteren in de rechtszaal hun rol, terwijl twee verdachten de feiten ontkenden. Volgens het OM zijn de beelden die tijdens de wedstrijd zijn gemaakt, echter “glashelder” en leveren deze voldoende bewijs. De vechtparti­j ontstond toen Feyenoord voor kwam te staan op het thuisteam. De Rotterdamm­ers, die in het vak van de Tilburgers zaten, provoceerd­en na het tweede doelpunt van Feyenoord. Daarop explodeerd­en de Tilburgers en escaleerde de situatie.

De rechter sprak in zijn vonnis uitdrukkel­ijk van een “recht om te juichen” als je club een doelpunt maakt. “Als je naar het voetbal gaat, zou je daarvoor niet bang moeten zijn.”

Na de wedstrijd pakte de politie in totaal zeven mensen op. Daaronder ook de supporter van Feyenoord die over de reling werd gegooid. Die zou na de wedstrijd in het centrum van Tilburg bevelen van de politie niet hebben opgevolgd.

De leiding van de Tilburgse voetbalclu­b veroordeel­de het geweld destijds streng, met name omdat veel kinderen getuige waren geweest van de gevechten. Door de vechtparti­j moest de wedstrijd ook worden stilgelegd.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname