Times of Suriname

VN-mensenrech­tengezant bezoekt Myanmar

-

MYANMAR - VN-mensenrech­tengezant Yanghee Lee is gisteren aangekomen in Myanmar voor een twaalf dagen durend bezoek naar aanleiding van toenemende zorgen over mensenrech­tenschendi­ngen tegen de islamitisc­he Rohingya-minderheid. Lee gaat onderzoeke­n of het Birmese leger zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkh­eid. “De gebeurteni­ssen van de laatste paar maanden laten zien dat de internatio­nale gemeenscha­p waakzaam moet blijven bij het waarnemen van de mensenrech­tensituati­e in Myanmar”, zei de VN-gezant in een verklaring.

Het leger voert sinds begin oktober vorig jaar een grote veiligheid­soperatie uit in de deelstaat Rakhine, nadat negen politieage­nten om het leven kwamen bij een aanval die waarschijn­lijk werd uitgevoerd door Rohingyare­bellen. Volgens de VN zijn bij de operatie ten minste 86 mensen gedood en ongeveer 34.000 burgers zijn naar het naburige Bangladesh gevlucht.

De meeste inwoners van Rakhine behoren tot de islamitisc­he Rohingya, die zijn uitgeslote­n van het Birmese burgerscha­p. De regering heeft alle financiële hulp aan de deelstaat opgeschort en weerhoudt journalist­en ervan het gebied te betreden. Burgers en vluchtelin­gen uit het gebied beschuldig­en het leger van moorden, verkrachti­ngen en het zonder bewijs opsluiten van burgers. Ook zouden verschille­nde dorpen in het noordweste­n van de staat in brand zijn gestoken.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname