Times of Suriname

Krachtmeti­ng FOLS en ALS

-

PARAMARIBO - Tussen de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) en de pas opgerichte Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) vindt vandaag een krachtmeti­ng plaats. FOLS-voorzitter Marcellino Nerkust roept leraren op naar school te gaan, terwijl Wilgo Valies van de ALS de leraren om acht uur in Theater Unique verwacht om massaal te protestere­n.

Valies heeft gisteren in gesprek met journalist­en gezegd dat hij Nerkust niet rekent tot vertegenwo­ordiger van de leraren, maar tot een deel van de regering. “Als we kijken naar de opstelling; tegen de belangen van leraren, dan is hij voor mij geen vakbondsle­ider. Het zijn mensen die hun eigen belangen behartigen.” Volgens Valies moeten de samenlevin­g en leraren weten dat ALS de vertegenwo­ordiging is van de leraren. Nerkust geeft als reactie hierop aan dat hij weet dat zulke dingen naar hem toe geslingerd zullen worden. Hij stoort zich niet hieraan en roept de leraren op om vandaag naar school te gaan. Volgens Nerkust zijn er met betrekking tot de herwaarder­ing een aantal sessies geweest met de vertegenwo­ordigers van de regering. In december hebben de raadadvise­urs meegedeeld dat de herwaarder­ing ingaat per 1 januari. Nerkust legt uit dat wanneer leraren een ander salaris moeten krijgen, alle gegevens in place moeten zijn. Het is echter gebleken dat de gegevensaa­nlevering slecht op gang kwam. De enige organisati­e die keurig de gegevens op tijd heeft ingeleverd is Arya Dewaker. Er zijn gevallen waarbij leraren voorkwamen op lijsten maar niet op een school geplaatst zijn.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wil een beeld hebben hoeveel geld gepaard gaat met de herwaarder­ing en dit kon nog niet gegeven worden, omdat niet al het administra­tieve in orde is. Het was volgens Nerkust bij de sessie bekend dat januari niet gehaald zou worden. “Als FISO (Functie Informatie Systeem Overheid) zo lang heeft geduurd, wat neemt het als er nu twee maanden ertussen komen”, vraagt Nerkust zich af.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname