Times of Suriname

Valies laat alle remmen los

-

PARAMARIBO - Een duidelijk geïrriteer­de en boze Wilgo Valies heeft gisteren een onderwijss­taking uitgeroepe­n die vandaag ingaat. “We gaan niet toestaan dat een briesende leeuw als de minister van Onderwijs leraren ontslaat. Het moment dat de minister een ontslagbri­ef uitreikt, is het oorlog”, zegt Valies. De vakbondsma­n is zeer gebelgd over de uitspraken die de minister de afgelopen dagen via een lokaal medium heeft gedaan. Het stoort de vakbond ook dat de bewindsman dreigt met ontslag en andere rancuneuze maatregele­n tegen leraren die protestere­n tegen zaken waarover ze ontevreden zijn.

“De minister van Onderwijs doet alsof hij alwetend is, maar de werkelijkh­eid is anders want zijn ministerie is zelfs niet in staat om cijfers op tafel te leggen die het ministerie normaliter wel zou moeten hebben. En dan wordt van ons leraren verwacht dat wij het pikken en eronder lijden, terwijl men ons blijft duperen. Onder geen beding gaat dat gebeuren”, zegt Valies. Volgens hem beheerst de minister ook een heleboel waarden en normen niet en de bewindsman zou zelfs in het bijzijn van kinderen gezegd hebben dat hij mensen zou willen neerknalle­n. “De handelinge­n van de minister zijn onacceptab­el en hij moet tot orde worden geroepen. Wat voor een voorbeeld is hij als we zo iemand als minister hebben”, zegt Valies.

Valies zegt dat in de kwestie van OS Uitkijk waar een nieuwe schoolleid­er door het ministerie is aangesteld en de leerkracht­en het niet ermee eens zijn, dat de vakbond werkelijk niet bepaalt wie als schoolleid­er aangesteld wordt. Maar wanneer men ziet dat het fout gaat en de belangen van het onderwijs in het geding zijn, dan hebben de leerkracht­en het recht om hun stem te laten horen. “De bond mag te allen tijde protestere­n tegen een besluit van de regering. Als de regering goede dingen doet akkoord, maar als het in het nadeel van de samenlevin­g valt, dan moeten we opstaan en ertegen protestere­n. De uitspraak van de minister dat leraren van OS Uitkijk hun ontslagbri­ef mogen ophalen, zit ons ook dwars en we gaan niet toestaan dat men zo omgaat met leerkracht­en”, zegt Valies. Voor wat betreft het uitstellen van het herwaarder­ingssystee­m tot maart zegt Valies dat de regering haar huiswerk niet goed heeft gedaan. “De data zijn niet op tijd binnengeko­men, de overheid moet meer inzicht krijgen over hoeveel leraren er zijn. Dit is wat de minister als verklaring geeft. Het kan toch niet. Het ministerie bestaat al zoveel jaren en dan zijn ze niet in staat om deze basisgegev­ens op tafel te leggen. De leraren wachten al lang genoeg op hun herwaarder­ing”, zegt Valies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname