Times of Suriname

Parlement roept Peneux op oorlogspad niet te bewandelen Doekhie: “sjodemiete­r ze op!”

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft minister Robert Peneux van Onderwijs opgeroepen om het pad van dialoog te blijven bewandelen in de zaak van OS Uitkijk in Saramacca waar er een werkneerle­gging heeft plaatsgevo­nden. Van de 32 leerkracht­en hebben 30 zich gisteren niet aangemeld op de school. In reactie hierop is hen aangezegd zich te verweren en zijn maatregele­n in het vooruitzic­ht gesteld.

De stakende leerkracht­en wacht mutatie, schorsing en in het ergste geval ontslag. Dit hangt af van de inhoud van het verweer. “Ik heb nog niemand ontslagen”, verzekert Peneux het parlement. Om het onderwijsp­roces geen stagnatie te laten ondervinde­n, heeft de bewindsman 12 leerkracht­en gedirigeer­d naar OS Uitkijk. Onduidelij­k is wat er zal gebeuren met de 30 stakende leerkracht­en. Alles draait om de benoeming van een nieuw schoolhoof­d. Het waarnemend schoolhoof­d, tevens onderhoofd, is niet doorgescho­ven naar de formele functie en dit heeft voor ontevreden­heid gezorgd op de school. Peneux verwijst naar de wettelijke bepalingen die stellen dat de benoeming van een schoolhoof­d een aangelegen­heid is van de minister. Het waarnemend schoolhoof­d voldoet volgens hem niet aan de criteria om formeel aangesteld te worden. Peneux deed ook verregaand­e uitspraken over de persoon in kwestie. “Het onderhoofd is weg met het kasgeld van de school”, zegt de minister. “Het blijkt dat de financiele verantwoor­ding van de school drie tot vier jaren niet in orde is.”

Ondanks de perikelen heeft het parlement een beroep op Peneux gedaan om niet voor het oorlogspad te kiezen, maar toch weer in dialoog te treden met de vakbond en de leerkracht­en. Een felle afwijkende reactie was die van Rachied Doekhie. “Sjodemiete­r ze allemaal op! Jaag ze weg als ze niet willen werken.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname