Times of Suriname

DNA en presidenti­ële commissie praten morgen over vertrek Alcoa

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft morgen een onderhoud met de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie voor Alcoa. Het parlement heeft om het gesprek gevraagd, na mededeling­en van commissiev­oorzitter Dilip Sardjoe via de media te hebben vernomen omtrent het vertrek van de bauxietmul­tinational, de ontmanteli­ng van de raffinader­ij te Paranam en de Brokopondo-overeenkom­st. DNA wil formeel hierover geïnformee­rd worden.

Sardjoe zou mededeling­en hebben gedaan, die het parlement zorgen baren. Zo is er gesproken over de aanpassing van de Brokopondo­overeenkom­st en de overdracht van de krachtcent­rale rond 2019. “De Brokopondo-overeenkom­st kan alleen door het parlement beëindigd of gewijzigd worden”, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij wijst erop dat de regering, ondersteun­d door de presidenti­ële commissie, niet de bevoegdhei­d heeft dit eigendunke­lijk te doen. Vandaar dat de regering gevraagd is om een overlegmom­ent. “Om te weten wat zich precies afspeelt, omdat wij ons zorgen maken.”

Sardjoe heeft in het praatprogr­amma Bakana Tori op staatszend­er SRS vorige week gesproken over de ontmanteli­ng van de aluinaarde­raffinader­ij van Alcoa. “Dit bevreemdt ons”, zegt oppositiep­arlementar­iër Gregory Rusland (NPS). Deze informatie en andere voorgenome­n projecten zijn onbekend bij DNA. Hij merkt in dat kader ook op dat Alcoa enkele maatregele­n voorbereid­t die opgenomen zijn in de intentieve­rklaring van Alcoa en de regering, die werd ingetrokke­n door president Desi Bouterse. “Die MOU bestaat in feite dus niet, maar toch merk ik dat Alcoa aspecten daaruit aan het uitvoeren is.”

Wendell Asadang (NDP), voorzitter van de parlementa­ire commissie voor Alcoa, is in ieder geval niet blij met de data die door de presidenti­ële commissie publiekeli­jk zijn gemaakt, terwijl het parlement steeds heeft aangedrong­en om geïnformee­rd te worden. “Hier is de plek waar de informatie gebracht moet worden”, zei hij gisteren in het parlement. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname