Times of Suriname

Wakai-pompen wederom opgestart

-

NICKERIE - Na een onderbreki­ng van ongeveer een week, zijn de Wakai-pompen gisteren weer opgestart. De pompen werden stilgelegd, omdat er geen brandstof was. De levering kon niet op tijd plaatsvind­en, waardoor de directie van het Overliggen­d Waterschap Corantijn Project (OWMCP) genoodzaak­t was de pompen stil te leggen.

Guido van der Kooye, coordinato­r van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt dat met de aangelever­de brandstof ongeveer vier weken gepompt kan worden. Om het seizoen af te ronden, moet daarna nog vier weken gepompt worden. Boeren die dringend water nodig hadden, hebben zelf gepompt. Zij hebben hierdoor extra onkosten moeten maken. De boeren zijn bezig met het afronden van de inzaai. Tot het weekend was ongeveer 23.000 hectare ingezaaid. Verwacht werd dat 28.000 hectare ingezaaid zou worden, maar dat is volgens van der Kooye niet haalbaar. Er zal iets minder worden ingezaaid, omdat de boeren aan de rechteroev­er van de Nickerieri­vier vanwege watertekor­t minder zullen inzaaien. De boeren van de oostelijke en westelijke polders zijn al klaar met inzaaien. Boeren van Henarpolde­r, een klein deel van de Middenstan­dspolder en Wageningen zijn nog bezig met de inzaai. AC Don’t pack a pest program is tot stand gekomen door een samenwerki­ngsverband tussen verschille­nde organisati­es van de USA ter verbeterin­g van de samenwerki­ng voor de beschermin­g van de agrarische sector in de USA en het Caribisch Gebied. Deze zijn: US Department of Agricultur­e (USDA), US Department of Homeland Security/Customs and Border Protection (USHSCBP), California Department of Food and Agricultur­e (CDFA), Florida Department of Agricultur­e and Consumer Services (FDACS) en Caribbean Plant Health Directors (CPHD), waarbij FDACS de trekker is. In 2010 is Don’t pack a pest program geïnitieer­d met als doel reizigers te informeren en de educatie te geven over de risico’s geassociee­rd met het binnenbren­gen van niet-gedeclaree­rde agrarische producten in een land. Middels het vertonen en plaatsen van beeldmater­iaal wordt de boodschap door een detectorho­nd/reiskoffer overgebrac­ht. Sinds 2010 zijn alle drukbezoch­te luchten zeehavens en grensposte­n voor reizigers in USA voorzien van Don’t pack a pestbeeldm­ateriaal. De FDACS heeft gemeend het programma ook in het Caribisch Gebied te introducer­en, gezien het behaalde succes. Na een samenwerki­ngsverband met de CPHD in 2014, is Don’t pack a pest program ook geïntroduc­eerd in het Caribisch Gebied. In onder andere Puerto Rico, Jamaica, Turks- en Caicoseila­nden en de Dominicaan­se Republiek is het programma reeds geimplemen­teerd.

Denise Feiber, program manager van FDACS, geeft aan dat dit programma in Suriname veel succes zal boeken, gezien het enthousias­me bij de autoriteit­en. De FDACS-delegatie bezoekt de autoriteit­en en het oriënteert zich op de lucht- en zeehavens en grensposte­n. Hierna zal een rapport worden opgemaakt met de analyse, voorstelle­n en begroting. De kosten zullen worden gedekt uit het budget dat het ministerie van Landbouw in de USA (USDA) heeft gegeven aan FDACS. In alle landen waar Don’t pack a pest program wordt uitgevoerd, worden er regelmatig evaluatieb­ijeenkomst­en gehouden en waar nodig zullen acties worden uitgevoerd of aanpassing­en gepleegd. Feiber geeft verder aan dat er met lokale bedrijven gewerkt zal worden voor onder andere (print)drukwerk, om zo de economie van het land te ondersteun­en. Zij spreekt verder de hoop uit dat Don’t pack a pest program over drie maanden in Suriname gelaunched wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname