Times of Suriname

Santokhi geeft uitleg over Indiase diaspora

-

PARAMARIBO – Ter gelegenhei­d van Vishwa Hindi Divas en Pravasi Bhartiya Divas had de Indiase ambassade in Paramaribo op 9 januari een culturele avond in het gebouw van het Indiaas Cultureel Centrum (ICC). Ambassadeu­r Satender Kumar informeerd­e de aanwezigen over het doel van de diasporage­dachte van de Pravasi Bhartiya Divas. VHPvoorzit­ter Chandrikap­ersad Santokhi, die als chief guest aanwezig was, heeft in zijn korte toespraak verwezen naar een recent onderzoek van de Verenigde Naties over internatio­nale migratietr­ends. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de diaspora van India de grootste ter wereld is met 16 miljoen Indiërs die buiten India wonen. Dit meldt de VHP in een persberich­t.

Santokhi vermeldde hierbij dat in het internatio­nale culturele landschap de diaspora van India een belangrijk­e en unieke krachtenve­ld is vanwege een gevarieerd mondiaal gemeenscha­p dat op elk continent is vertegenwo­ordigd met verschille­nde talen, culturen en godsdienst­en. De internatio­nale positie van India als geloofwaar­dige mondiale speler - mede door benutting van zowel de financiële als intellectu­ele potentie van haar diaspora - is door hem aangehaald.

Ook de functioner­ing van India als grootste democratie ter wereld werd genoemd en PM Narendra Modi werd als voorbeeld voor internatio­nale leiders gesteld in voornameli­jk de aanpak van corruptie, omdat overheidsm­iddelen bestemd voor ontwikkeli­ng verloren gaan aan corruptie. Santokhi noemde ook de belangrijk­e bijdrage van de hindostaan­se bevolking in de Surinaamse samenlevin­g en sprak zijn erkenning uit voor de Indiase diaspora.

Hij haalde de nauwe, vriendscha­ppelijke SurinameIn­diarelatie aan, waarbij beide landen zich inzetten voor de verwezenli­jking van economisch­e ontwikkeli­ng langs democratis­che weg. Santokhi gaf aan dat hij overtuigd is van diaspora’s die doorslagge­vend kunnen zijn voor de ontwikkeli­ng van een land. In dit verband noemde hij de diasporaco­nferentie van de VHP in 2012 met de bedoeling het potentieel van de diaspora te benutten voor de toekomst van volgende generaties.

Hij benadrukte dat de politieke wil noodzakeli­jk is voor een succesvoll­e uitvoering van het diasporara­pport van de VHP. Zijn bezoek aan India vorig jaar werd vermeld, welk bezoek in het diasporali­cht geplaatst kan worden. Daarbij is met vertegenwo­ordigers van de Indiase regering en mensen uit het bedrijfsle­ven overeengek­omen om het potentieel in Suriname op de gebieden van investerin­gen, ICT-projecten, visaversoe­peling, directe vliegverbi­ndingen, partijdipl­omatie en verdieping en versterkin­g van de diaspora, te benutten tot wederzijds voordeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname