Times of Suriname

Eerste Marowijne Agri en Food Beurs in Moengo

-

PARAMARIBO – SOIL Masonkondr­e organiseer­t op 19 januari in samenwerki­ng met het districtsc­ommissaria­at van Marowijne de eerste Marowijne Agri en Food Beurs in Moengo. Het doel van deze beurs is om een platform waarbij de agrarische sector, landbouw en voedingdmi­ddelen zich kunnen ontwikkele­n tot de driver van de economisch­e ontwikkeli­ng van Marowijne, te creëren. De districtsc­ommissaris van Marowijne, Freddy Daniel, zal de beurs openen. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

De Marowijne Agri en Food Beurs moet zich ontwikkele­n tot een ontmoeting­splaats waar aanbieders en vragers uit de agri- en foodsector samenkomen om zaken te doen en waar naast handel in landbouw en voedsel, ook kennis gedeeld wordt en nieuwe netwerken ontstaan. Marowijne heeft een gunstige ligging om de internatio­nale handel met Frans-Guyana en NoordoostB­razilië op gang te brengen. Moengo en Albina zijn twee gebieden die zich kunnen toeleggen op het creëren van faciliteit­en voor de ontwikkeli­ng van de lokale agri- en voedselsec­tor.

De beurs bestaat uit een ochtenden een middag/avondgedee­lte. In het ochtendged­eelte zullen kennisinst­ituten, zoals de AdeK, PTC en de TU Delft (Technische Universite­it Delft) lezingen verzorgen. In het middag- en avondgedee­lte zijn er ook presentati­es en demonstrat­ies. Bedrijven zoals Fernandes en Intramar zullen in verschille­nde stands producten aanbieden. Ook kunnen vragers en aanbieders in contact met elkaar komen om informatie uit te wisselen. Studenten van de TU Delft zullen het nieuwste ontwerpkas waar SOIL al enkele jaren aan werkt, presentere­n alsook een opensource-systeem om kennis te delen. Een stagiair van de HAS Hogeschool Den Bosch, die ook een project uitvoert voor SOIL, zal de resultaten presentere­n van een proefteelt van uien en aardappele­n in Marowijne. Als onderdeel van de beurs zal een bezoek gebracht worden aan de boer waar het experiment plaatsvind­t.

Het is de bedoeling de beurs tot een jaarlijks terugkeren­d evenement te maken. De beurs is vanaf 9.00 uur ’s ochtends open voor het publiek. Op deze dag kunnen ook de opstellen van de opstelweds­trijd ‘De toekomst van Marowijne 2.0’ met ideeën over de ontwikkeli­ng van Marowijne worden ingeleverd. Deze zullen worden gebundeld tot een boek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname