Times of Suriname

Terreur speelt steeds grotere rol bij vakantieke­uze

-

UTRECHT Veiligheid en terreurdre­iging spelen een steeds grotere rol bij de vakantieke­us van Nederlande­rs. Zestig procent kijkt voor zijn vakantiepl­annen van 2017 meer dan voorheen naar veiligheid in het mogelijke land van bestemming.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks­bureau NBTCNIPO naar het vakantiege­drag van Nederlande­rs. Daarbij keek het bureau naar de vakanties die Nederlande­rs maakten in 2016, het jaar dat werd geteisterd door aanslagen in onder meer Zaventem, Nice, Istanboel en Berlijn, en hun plannen voor 2017. NBTCNIPO vroeg de Nederlande­rs of ze bij hun vakantiepl­annen meer dan voorheen kijken naar de veiligheid in het land van bestemming. 60 procent van de ondervraag­den gaf aan het daar ‘mee eens’ of ‘helemaal mee eens’ te zijn. Ruim 30 procent antwoordde neutraal. Slechts een klein percentage zegt onomwonden niet extra op veiligheid te letten. Kijkend naar het vakantiege­drag van Nederlande­rs in 2016, lijkt terreurdre­iging ook al een rol te hebben gespeeld. Terwijl het totaal aantal vakanties iets steeg, daalde het aantal buiten landse trips van 18,1 miljoen in 2015 naar 17,9 in 2016. Vakanties in eigen land namen juist toe. Een en ander lijkt het gevolg te zijn van aanslagen in vakantiela­nden als Turkije, België en Frankrijk.

Het aantal keren dat de reisadviez­en van het Ministerie van Buitenland­se Zaken werd geraadplee­gd, nam ook sterk toe: vorig jaar werden die 2,5 miljoen keer bekeken. Dat is een verviervou­diging in twee jaar. Een uitschiete­r was het reisadvies Turkije dat op 16 juli, de dag na de mislukte coup, door 100.000 mensen werd bekeken. Als Nederlande­rs eenmaal hun vakantieke­us hebben gemaakt, gaan ze vaak onvoorbere­id op pad: 74 procent informeert zich niet over zaken als benodigde reisdocume­nten, vaccinatie­s of andere veiligheid­ssituaties ter plaatse. Mede daardoor moesten ambassades en consulaten vorig jaar bijna duizend keer te hulp schieten omdat Nederlande­rs in het buitenland in de problemen kwamen door verkeerson­gelukken, ziekenhuis­opnamen en vermissing­en. Dat is 8 procent meer dan het jaar ervoor.

(AD/ Foto: i.ytimg.com)

 ??  ?? De gemiddelde Nederlande­r kiest voor zekerheid tijdens zijn vakantie deze zomer.
De gemiddelde Nederlande­r kiest voor zekerheid tijdens zijn vakantie deze zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname