Times of Suriname

Asscher roept sociaal-democraten op tot beteugelen arbeidsmig­ratie

-

DEN HAAG PvdAleider Lodewijk Asscher roept zijn Europese collega’s op de arbeidsmig­ratie in de Europese Unie aan banden te leggen. Hij vindt dat het vrij verkeer van werknemers een van de kernwaarde­n van de EU tot een ‘businessmo­del voor lage lonen’ is geworden. “Dat moet stoppen”, zegt hij in een brief die hij gisteren aan alle sociaaldem­ocratische leiders verstuurde.

Volgens Asscher is Europa voor te veel mensen een symbool van sociaal onrecht geworden. Hij rekent het ook zichzelf, de PvdA en haar zusterpart­ijen in Europa aan dat steeds meer burgers voor rechtse en populistis­che partijen kiezen. Het streven naar een socialer en fatsoenlij­ker Europa wordt als het aan Asscher ligt een belangrijk verkiezing­sthema. De problemen die hij aankaart verdringin­g op de arbeidsmar­kt, belastingo­ntwijking door multinatio­nals zijn zaken waar de euroscepti­sche SP in het Europees Parlement al jaren tegen te hoop loopt.

Asscher wil dat de Poolse loodgieter en Bulgaarse truckchauf­feur betaald worden volgens de normen van het land waar ze werken. Een voorstel daartoe van Europees Commissari­s Thyssen (Sociale Zaken) wordt al bijna een jaar tegengehou­den door tien, voornameli­jk OostEurope­se lidstaten. Die willen niet dat hun goedkopere werknemers straks moeilijker aan de slag komen in andere EUlanden.

Asscher wil het Commissiev­oorstel doorduwen. “Het liefst door de OostEurope­se landen te overtuigen dat ook zij niet gebaat zijn bij uitbuiting van hun mensen”, zegt de PvdA’er in zijn toelichtin­g. Als dat niet lukt, mogen de tien landen overstemd worden. “Ik ben er ten diepste van overtuigd dat dit moet gebeuren. Het is een ideologisc­he keuze: Europa mag geen lagelonenc­ontinent worden. Anders erodeert het draagvlak onder de EU.” In Brussel ligt het overstemme­n van lidstaten gevoelig. Het gebeurt zelden. Een van de weinige keren dat het voorkwam, in 2015 bij de asielquota voor de lidstaten, leidde het tot sabotage van de afspraak door boze lidstaten.

Asscher vraagt ook om een beperking van de bestaande mogelijkhe­id dat buitenland­se werknemers tijdelijk hun belasting en sociale premies in eigen land betalen. Ook dat leidt tot ongelijkhe­id in inkomsten bij gelijk werk.

Asschers tweede voorstel voor zijn Europese partijgeno­ten zal evenmin direct veel steun en bijval krijgen. Hij wil dat in een nieuw handelsver­drag tussen de EU en GrootBritt­annië (zodra dat land de EU verlaat) harde afspraken worden opgenomen over de aanpak van belastingo­ntwijking door bedrijven. GrootBritt­annië zou eveneens zijn vennootsch­apsbelasti­ng niet drastisch mogen verlagen met als doel bedrijven weg te lokken uit de EU.

Het liefst ziet hij dat de resterende 27 EUlanden het eens worden over een minimumtar­ief voor de winstbelas­ting en dat tarief opleggen aan Londen. Daarvoor is echter unanimitei­t nodig en veel lidstaten zijn mordicus tegen het overdragen van fiscale soevereini­teit aan Brussel. Over een meer uniforme definitie van wat winst is de grondslag voor de winstbelas­ting, niet het tarief ruziën de lidstaten al jaren zonder noemenswaa­rdige voortgang. Asscher vindt dat geen reden de zaak te laten rusten.

(volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname