Times of Suriname

Tijdelijke dam moet Maas weer bevaarbaar maken

-

GRAVE Rijkswater­staat gaat een tijdelijke dam bouwen achter de zwaar beschadigd­e stuw in de Maas bij Grave. Dat werd gisterocht­end bekendgema­akt. Met de bouw van de dam wordt deze week al begonnen; het werk zal naar verwachtin­g twee weken duren. De aanvoer van materiaal is al gestart.

Door de dam wordt binnenkort weer scheepvaar­tverkeer mogelijk op de Maas tussen Grave en Sambeek en kunnen de laatste woonboten en jachten in de Maas loskomen. De dam bestaat uit verschille­nde formaten breuksteen en wordt benedenstr­ooms opgebouwd achter de beschadigd­e stuw. Hij krijgt een hoogte van circa 5,60 meter en een breedte van circa 30 meter.

Tegelijker­tijd wordt ook gewerkt aan het herstel van de stuw. De beschadigd­e jukken worden verwijderd en vervangen. Voor het repareren van de betonnen steunbokke­n moet de stuw tijdelijk worden drooggezet. Geschat wordt dat de herstelwer­kzaamheden aan de stuw nog ruim een halfjaar zullen duren.

Bij het aanleggen van de tijdelijke dam laat Rijkswater­staat het waterpeil geleidelij­k stijgen, zodat woonboten en jachten los kunnen komen van de rivierbode­m en met het waterpeil mee omhoog komen. Als het water weer op peil is, +7,90m NAP, kan het scheepvaar­tverkeer tussen Sambeek en Grave worden hervat.

Vorige week donderdag voer een binnenvaar­tschip geladen met benzeen in de dichte mist tegen de stuw in de Maas bij Grave. Daarbij werd een gat geslagen in de waterkerin­g waardoor water wegloopt. Als gevolg daarvan is de Maas tussen Grave en Sambeek sindsdien onbevaarba­ar voor binnensche­pen.

Afgelopen week hebben experts van Rijkwaters­taat gestudeerd op verschille­nde oplossinge­n. Zo is gekeken naar de mogelijkhe­id van een mobiele dijk, pontons op big bags en een damwand vóór de stuw. Uiteindeli­jk is voor een tijdelijke dam benedenstr­ooms gekozen. Een voordeel hiervan is dat de stuwvloer en rivierbode­m bovenstroo­ms beschikbaa­r blijven, zodat er ruimte is voor herstelwer­kzaamheden aan de stuw.

In de dagen na het ongeluk kwam er van verschille­nde kanten kritiek. Het onderzoek, dat zich vooral richt op de eerste 48 uur na de ramp, moet binnen zes weken zijn afgerond. (volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname