Times of Suriname

Kringloopw­inkel weer helemaal in trek

-

AMSTERDAM - De kringloopw­inkels zijn weer terug van weggeweest. Dankzij de aantrekken­de economie worden er meer meubels gekocht en oude bankstelle­n en huisraad weer doorgegeve­n aan tweedehand­swinkels.

Zodra de kooplust bij de Nederlande­rs weer terug is, merken de kringloopw­inkels dat. In 2016 groeide deze branche van 900 winkels naar 1000. Ook de omzet steeg, blijkt uit cijfers van de branchever­eniging, met ruim 90 miljoen euro in 2014 naar meer dan 100 miljoen euro in 2016.

Kelly Boskma van de Hippe Kringloop uit Assen opende in april vorig jaar haar winkel en is daarmee een van de honderd nieuwkomer­s in het land. “Het belangrijk­ste vinden we dat we mensen met een afstand tot de werkvloer een dagbestedi­ng geven. Maar daar moet natuurlijk wel een basis voor zijn en we merken dat het goed loopt.” Kringloopw­inkels zijn allang niet meer alleen muffe dumpplekke­n voor oude meuk. Ook Boskma wil dat haar winkel een frisse uitstralin­g heeft. “Vaak is het pand donker en wordt er veel donkerbrui­n meubilair gebracht. Wij kiezen er daarom voor om kasten zelf van een likje verf te voorzien of stoelen met een vrolijk stofje op te fleuren. Het is leuk om te doen, we kunnen iets meer voor de meubels vragen en het ziet er in de winkel beter uit.” Leonie Reinders, directeur van de branchever­eniging van Kringloopw­inkels BKN, is tevreden over de stijgende lijn die ze onder haar leden ziet. “Niet alleen de omzet gaat omhoog, maar ook belangrijk is dat er meer mensen aan de slag kunnen. In 2010 waren nog 8000 mensen in onze branche aan het werk. Dat was in 2015 gestegen tot 10.000.” En die lijn blijft nog even voortzette­n. “We verwachten dat het nog drie tot vijf jaar blijft groeien.”

Nu de crisis voorbij is, willen mensen hun woning weer opnieuw aankleden. Dat levert niet alleen meer spullen op, maar ook beter materiaal. Reinders: “Voorheen zaten we wat langer op de bank voordat hij naar de tweedehand­swinkel ging. Dan konden we er minder geld voor vragen. Maar nu krijgen we mooiere meubels binnen waar we ook hogere prijzen aan kunnen hangen. Dat is goed voor de omzet.” Ook het ‘ontspullen’ is hip, mede dankzij de boeken van de Japanse opruimgoer­oe Marie Kondo. Daardoor komt er ook een nieuwe groep Nederlande­rs bij de kringloopw­inkel. Het geeft een nieuwe schwung aan de ondernemer­s. Boskma van de Hippe Kringloop is blij met de nieuwe groep kopers. “Veel mensen die van oudere spullen houden, komen nu ook een kijkje nemen. Het publiek wordt breder. Daar zijn we blij mee, alhoewel we natuurlijk wel oog blijven houden voor de mensen die het minder ruim hebben.” (AD/ Foto: destentor.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname