Times of Suriname

Porsche 911 GTS: voorspelba­ar recept, maar zo lekker

-

Topsnelhei­d

Wat? Porsche lanceert in een keer vijf varianten van de Porsche 911 GTS. Zijn de Duitsers wel helemaal kerst en Oud & Nieuw door gekomen, want normaliter introducee­rt Porsche de achterwiel­aangedreve­n Coupé en Cabriolet, gevolgd door de vierwielaa­ngedreven versie, die weer later wordt aangevuld met de Targa. Nee, dit maal spreidt Porsche zijn GTS-varianten niet. Het kwintet GTS-types komt ook tegelijk op de markt.

Welke vijf zijn het dan? De GTS komt er als Coupé, Cabriolet en Targa. Daarbij is met uitzonderi­ng van de Targa keuze uit twee- (op de achterste wielen) en vierwielaa­ndrijving. In alle gevallen is de GTS hetzelfde aangekleed. Dat begint met de brede carrosseri­e van de vierwielaa­ndrijving, de zogeheten S-types. Dus ook de achterwiel­aandrijver­s beschikken over de uitgedijde koets, maar de echte vierwielaa­ndrijvers zijn herkenbaar aan de rode lichtstrip tussen de achterlich­tunits. In combinatie met een 10 mm verlaagd onderstel geeft dat de 911 GTS een krachtige uitstralin­g. Extra dynamiek komt voort uit de toepassing van een front uit de Sport Design-collectie, waar ook de buitenspie­gels vandaan komen. Achterop prijkt een grotere (uitklapbar­e) spoiler. De aanpassing­en zijn niet zonder effect. Het gaat namelijk niet alleen om de looks, de fabrikant claimt een verbeterde stabilitei­t op hogere snelheden.

Een sportuitla­atsysteem is standaard aanwezig en dat betekent dat de 911 GTS twee uitlaatein­dstukken in het midden van de uitgeklopt­e kont heeft. De pijpen zijn in zwart uitgevoerd. Verder staat de 911 GTS op 20 inch grote lichtmetal­en wielen met een in zwart uitgevoerd­e centrale wielmoer. Specifiek voor de Targa is de in zwart gespoten ‘rolbeugel’. De GTS komt voor de dag met de sterkste variant van Porsches 3.0-zescilinde­r boxermotor. Door de turbocharg­ers te vervangen perst de geblazen zespitter er nu 450 pk uit, 30 pk meer dan de krachtigst­e 911 Carrera op dit moment. Met 450 pk op de aangedreve­n wielen is de nieuwe GTS zelfs 20 pk sterker dan de vorige editie. Mede door het hogere vermogen snelt de GTS voorzien van het Sports Chrono-pakket en de PDK-bak in 3,6 tellen van stilstand naar 100 km/h. Wie echter de GTS met de hoogste topsnelhei­d wenst, dient voor de handgescha­kelde versie met achterwiel­aandrijvin­g te kiezen. Dat type haalt 312 km/h, al halen alle GTS-types een top van meer dan 300 km/h.

Door de komst van de vijf GTS-versies bestaat het leveringsp­rogramma van de 911 uit liefst 19 types. Binnenkort introducee­rt Porsche nog de vernieuwde 911 GT3, een gelimiteer­de 911-versie en de tot 850 stuks gelimiteer­de GT2 RS.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname