Times of Suriname

Italiaanse politie arresteert vermoedeli­jke hackers Draghi en Renzi

-

ITALIE - De Italiaanse politie heeft dinsdag twee mensen gearrestee­rd die vermoedeli­jk de e-mails probeerden te hacken van onder meer Mario Draghi, de huidige president van de Europese Centrale Bank (ECB). De gearrestee­rden zouden onderdeel zijn van een cyberspion­agenetwerk dat op gevoelige politieke en economisch­e informatie jaagt. Twee andere doelwitten waren oud-premiers Matteo Renzi en Mario Monti.

“De omvang van de hack is nog niet duidelijk, maar zal snel helderder worden”, verklaarde Roberto Di Legami tegen de Britse krant The Guardian. Di Legami is directeur van de gespeciali­seerde cyberpolit­ie-eenheid die het onderzoek uitvoert. Het onderzoek betreft data van internetse­rvers die in Rome en de Verenigde Staten in beslag werden genomen. De politie onderzoekt zo’n 20 duizend gehackte e-mailaccoun­ts.

Politici, bedrijven en openbare instanties waren het doelwit van de hackpoging­en, die volgens Italiaanse autoriteit­en zes jaar geleden begonnen. Er waren volgens aanklagers in Rome twee hackpoging­en bij Mario Draghi in 2016; op 23 juni toen het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit stemde en nog een poging in juli. De aanvallen richtten zich op zijn e-mailaccoun­t bij de Banca d’Italia, waarvan hij president was voor zijn overstap naar de ECB in 2011. Of de pogingen succesvol waren, is niet bekend.

Matteo Renzi, die begin december na het verloren Italiaanse referendum aftrad als premier van Italië, was een doelwit in 2016 tijdens zijn premiersch­ap. De aanval richtte zich op zijn persoonlij­ke e-mailaccoun­t. Bij Mario Monti, premier van 2011 tot 2013, werd het viermaal geprobeerd, bij zijn account van de Italiaanse senaat, maar ook bij zijn account van de Bocconiuni­versiteit in Milaan. De politie gaf de namen van de verdachten niet vrij, maar volgens Italiaanse media gaat het om broer en zus, Giulio (45) en Francesca Maria Occhionero (48). Atoomingen­ieur Giulio Occhionero zou de malware ontworpen hebben om e-mailaccoun­ts binnen te dringen. Broer en zus wonen officieel in Londen, maar waren recentelij­k in Rome, en zijn bekende figuren in de financiële kringen van de Italiaanse hoofdstad. Zij werden sinds 2016 onderzocht nadat een overheidsa­mbtenaar bekendmaak­te dat hij een e-mail ontvangen had met spionageso­ftware genaamd EyePyramid. Gisteren ondervraag­t een rechter Giulio Occhionero, die alle aanklachte­n van illegale activeiten ontkent. Aanklagers beschuldig­en broer en zus van het illegaal verkrijgen van informatie met betrekking tot staatsveil­igheid, het onwettig binnendrin­gen van computersy­stemen en het illegaal onderschep­pen van digitale berichten. Andere mogelijke slachtoffe­rs van het cyberspion­agenetwerk zijn de voormalige Italiaanse minister van Financiën Fabrizio Saccomanni, oud-burgemeest­er van Turijn Piero Fassino, een voormalige woordvoerd­er van Silvio Berlusconi en kardinaal Gianfranco Ravasi, een van de mensen die verantwoor­delijk was voor de verkiezing van paus Franciscus.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De gespeciali­seerde cyberpolit­ie-eenheid die het onderzoek uitvoert. (Reuters)
De gespeciali­seerde cyberpolit­ie-eenheid die het onderzoek uitvoert. (Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname