Times of Suriname

SS-kopstuk Alois Brunner kwam in 2001 in Syrië om

-

FRANKRIJK - Nazi-topman Alois Brunner, die na de Tweede Wereldoorl­og naar Syrië was gevlucht, is daar waarschijn­lijk in 2001 in gevangensc­hap omgekomen. De SS’er wordt verantwoor­delijk gehouden voor de deportatie van 128.500 Joden.

Brunner werd in 2014 van de lijst van gezochte nazikopstu­kken gehaald, omdat werd gedacht dat hij in 2010 was overleden. Drie oudmedewer­kers van de Syrische geheime dienst zeggen tegen het Franse tijdschrif­t XXI dat hij in 2001 al was gestorven. Een van de mannen, Omar, was naar eigen zeggen de bewaker van Brunner. De nazi werd vastgehoud­en door de dienst in een kelder in Damascus. “Hij heeft geleden en veel gehuild”, zei Omar tegen het tijdschrif­t. Brunner zou militaire rantsoenen,afschuweli­jke dingen(een ei en aardappel) te eten hebben gekregen. Hij stierf in 2001 op 89-jarige leeftijd. Nazi-jagers vinden de getuigenis­sen zeer geloofwaar­dig. Het Simon Wiesenthal Centrum houdt de in Oostenrijk geboren SS’er verantwoor­delijk voor de deportatie van 128.500 Joden uit Oostenrijk, Griekenlan­d, Frankrijk en Slowakije. Hij was de assistent van de beruchte Adolf Eichmann en stond tot 2014 op de lijst van gezochte nazi-kopstukken. Na de Tweede Wereldoorl­og ontsnapte Brunner aan vervolging door een valse identiteit aan te nemen. Hij werkte twee jaar voor de Amerikanen in Duitsland. In 1953 vluchtte hij naar Egypte, waar hij doorreisde naar Syrië. Brunner kreeg in Syrië politieke beschermin­g. Hij adviseerde de geheime dienst en paste daar verhooren martelmeth­odes toe die hij in nazi-Duitsland ook had gebruikt. Wat hij de laatste jaren deed was lang onduidelij­k. De drie Syriërs zeggen dat Brunner vanaf 1989 min of meer onder huisarrest in de diplomaten­buurt in Damascus verbleef. Eind jaren negentig werd hij om veiligheid­sredenen vastgehoud­en in zijn kelder, waar hij tot zijn dood bleef. “De deur werd dichtgedaa­n en ging nooit meer open”, aldus Omar. Brunner werd in 1954 in Frankrijk bij verstek ter dood veroordeel­d, meldt Focus. In 2001 werd dat omgezet tot levenslang. De Israëlisch­e geheime dienst Mossad zou meerdere pogingen hebben gedaan hem om te brengen. Daarbij verloor Brunner drie vingers en een oog. (NU.nl)

 ??  ?? Brunner werd in 2014 van de lijst van gezochte nazi-kopstukken gehaald, omdat werd gedacht dat hij in 2010 was overleden. (Die Welt)
Brunner werd in 2014 van de lijst van gezochte nazi-kopstukken gehaald, omdat werd gedacht dat hij in 2010 was overleden. (Die Welt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname