Times of Suriname

Regering legt exitregeli­ng Alcoa in maart voor aan DNA

-

PARAMARIBO - De regering zal uiterlijk maart dit jaar haar voornemens met betrekking tot de exitregeli­ng van Alcoa aan De Nationale Assemblee (DNA) voorleggen. De Brokopondo-overeenkom­st is het basisdocum­ent van de onderhande­lingen en eventuele wijziginge­n hierin kunnen niet zonder betrokkenh­eid van het parlement plaatsvind­en. Dit deelde minister Regillio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n mee aan het parlement.

De coalitie en oppositie waren gisteren op een lijn voor wat betreft de onduidelij­kheden die er zijn rond de uitvoering van de Brokopondo-overeenkom­st waarin de afspraken tussen de Staat en Alcoa tot wet zijn verheven. Het parlement wilde concreet weten of er sprake is van opzegging van de Brokopondo­overeenkom­st door Alcoa. De multinatio­nal en de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie hebben mededeling­en gedaan over stopzettin­g van de bauxietexp­loitatie in Suriname.

Alcoa zal zich voorlopig richten op de opwekking van stroom met de Afobakastu­wdam en is intussen gestart met het afstoten van concessieg­ebieden. Ook zou de dam in 2019 overgedrag­en worden aan Suriname. Daar heeft het parlement moeite mee. Dit zou pas mogen plaatsvind­en na overleg met het parlement. “Tot en met 2019 zullen wij USD 160 miljoen aan Alcoa betalen”, zegt Stephen Tsang (NDP). Het lijkt hem rendabel dat Alcoa de dam per direct afstaat aan de Staat. Het nut om drie jaar te wachten, zien hij en de rest van het parlement niet in.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname