Times of Suriname

EXXonMoBil vindt aardolie in PaYara-1

-

GUYANA - ExxonMobil maakte vorige week bekend dat de speurtocht naar aardolie in de Payara-1 put gelegen aan de kust van Guyana, positieve resultaten heeft opgeleverd. Dit is officieel dus de tweede olievonds door ExxonMobil in het Stabroek Block. Eerder heeft het bedrijf ook positieve resultaten gehad in het Liza-gebied. “Deze belangrijk­e ontdekking bevestigt dat dit gebied uitermate geschikt is voor verdere exploratie.” Aldus Steve Greenlee, directeur van ExxonMobil Exploratio­n Company.

Hij gaf te kennen dat zijn bedrijf graag wil samenwerke­n met de overheid en andere ‘medeavontu­riers’ met als doel het blok en het groter Liza-gebied verder te onderzoeke­n. De put werd geboord door een dochterond­erneming van ExxonMobil namelijk Esso Exploratio­n and Production Guyana Limited. De plek in het Payara-veld waar de vondst werd gedaan, is 16 kilometer ten noordweste­n van de plek in het Lizagebied waar er in 2015 aardolie werd gevonden. Er zijn ook additionel­e oliereserv­es van hoge kwaliteit geïdentifi­ceerd in de Liza 3 put welke naar schatting goed is voor tussen 100 en 150 miljoen olievaten. “De recente exploratie successen zijn voorbeelde­n van ExxonMobil­s technologi­sche capaciteit­en in omgevingen van ultradiepw­ater. Deze successen zullen de effectieve ontwikkeli­ng van de natuurlijk­e hulpbron mogelijk maken in het voordeel van het volk van Guyana en onze aandeelhou­ders”, aldus Greenlee. De boringen in de Payaraput vingen aan op 12 november. De data die verzameld zijn tijdens de boringen zullen verder geanalysee­rd worden in de komende maanden. Het Stabroek Block strekt zich uit over een gebied van 26,800 vierkante kilometers.

Esso Exploratio­n and Production Guyana Limited is de ondernemer en heeft 45% van de aandelen in het Stabroek Block. Hess Guyana Exploratio­n Ltd. heeft 30% van de aandelen en de rest is in handen van CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited.

(BUSINESS WIRE)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname