Times of Suriname

Komende dagen kans op storm en sneeuw

-

AMSTERDAM - Door sneeuw en wind was gisteravon­d, in de nacht code geel van kracht. Vooral in het midden, oosten en waarschijn­lijk het zuidoosten van het land ging het in de loop van de avond en de nacht enkele uren sneeuwen. Door het sneeuwdek dat ontstaat, bestaat er kans op gladheid. De flinke storm die op komst is, geldt voor de kustprovin­cies. Vandaag geldt code geel in bijna het hele land, behalve de provincie Drenthe, door kans op sneeuw en zware windstoten.

De storm met hevige windstoten trekt vandaag vanuit de zuidelijke kustprovin­cies langs de noordkust en Flevoland. “Niet alleen het wegverkeer, maar ook treinen vliegverke­er kan hier hinder door ondervinde­n”, aldus Michiel Severin van Weerplaza. In de provincie Zeeland is daarbij code oranje van kracht tussen 14.00 en 00.00 uur door de windsnelhe­id die kan oplopen van 75 tot 90 kilometer per uur en langs de kust zelfs 90 tot 100 kilometer. Ook zijn de waterstand­en aan de noordkust door springtij verhoogd.

Twee opeenvolge­nde stormen in combinatie met springtij op de Noordzee zorgen de komende dagen voor verhoogde waterstand­en langs de hele kust. “Het peil is hoger dan normaal, maar deze is vooralsnog voor iedereen te overzien. We hebben niet het idee dat we een moeilijk peil zullen raken. De provincies en waterschap­pen treffen de nodige maatregele­n”, aldus KNMI-woordvoerd­er Diederik Fleuren.

Rederij Doeksen liet gisteren weten dat een aantal afvaarten van en naar Terschelli­ng en Vlieland vanwege het hoge waterpeil komen te vervallen. De veerboten van en naar Vlieland van 16.45 en 19.00 uur varen niet, net als de boten van en naar Terschelli­ng van 17.30 en 19.55 uur. Passagiers die al een kaartje hebben, worden op andere tijden ingeboekt.

Waterschap Scheldestr­omen in Zeeland neemt diverse maatregele­n in verband met springtij komende nacht. Het waterpeil stijgt bij Vlissingen waarschijn­lijk 3,3 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). De kans is daarbij groot dat de Oostersche­lde wordt gesloten door de stormvloed­kering. De Maeslantke­ring bij Hoek van Holland wordt vanmiddag mogelijk gesloten, maar alleen als een peil van 2.60 meter wordt gehaald.

Bij een sluiting, ruim 2,5 uur voor het hoogste peil bekend, wordt het scheepvaar­tverkeer van de Noordzee richting Rotterdam en vice versa stilgelegd. De schepen gaan dan op de Noordzee voor anker. Rijkswater­staat sloot vanwege storm in de nacht van woensdag op donderdag de Hollandsch­e IJsselkeri­ng. De schuiven van dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel gaan dicht bij een waterstand hoger dan 2,25 m boven NAP. Gisteren om 7.00 uur is de kering weer opengegaan. De verwachtin­g is dat de sneeuw in de ochtend iets langer blijft liggen op de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Limburgse heuvels en ook in Twente en de Achterhoek zijn hoeveelhed­en van 5 tot 10 centimeter mogelijk. In de kustgebied­en viel er gisterenna­cht niet zoveel sneeuw, alleen plaatselij­k en dooit het tussen de winterse sneeuw- of regenbuien door.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname