Times of Suriname

Gemeente mag mantelzorg niet afdwingen

-

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur mag niet van een dochter verlangen dat die onbetaald huishoudel­ijk werk verricht voor haar zorgbehoev­ende moeder, zo heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) woensdag geoordeeld.

De vrouw heeft daarom nog steeds recht op een persoonsge­bonden budget (pgb), luidt de uitspraak van de Raad in het hoger beroep. De gemeente had het pgb ingetrokke­n omdat die van mening was dat de dochter mantelzorg kon verlenen, maar daar denkt de CRvB anders over. Die stelt dat de gemeente niet van de dochter mag eisen dat zij haar moeder onbetaald in de huishoudin­g helpt, ook al woont zij vlakbij en heeft zij geen baan elders.

Eerder verleende de dochter wel huishoudel­ijke hulp en kreeg daarvoor betaald uit het pgb. Na het ingaan van de Wet maatschapp­elijke ondersteun­ing (Wmo 2015), nam de gemeente het standpunt in dat de moeder problemen kon oplossen door een beroep te doen op haar dochter. Die wilde de huishoudel­ijke taken echter niet onbetaald verrichten en stopte daarmee. Omdat de dochter een vergoeding kreeg voor haar werk, kunnen haar diensten niet worden aangemerkt als mantelzorg, oordeelt de Raad. Daarmee komt het erop neer dat er geen mantelzorg beschikbaa­r is voor de moeder die daarom recht heeft op een pgb. Advocaat Renske Imkamp noemt de uitspraak een overwinnin­g voor iedereen die hulp inkoopt bij familieled­en. “Mantelzorg mag niet worden afgedwonge­n, in welke vorm dan ook. Dit is een duidelijke uitspraak van de hoogste rechter bij relatief nieuwe wetgeving”, zegt Imkamp die honderden pgb-zaken tegen gemeenten heeft lopen. Eerdere uitspraken van lagere rechtbanke­n waren volgens haar minder stellig, waardoor bijvoorbee­ld onduidelij­k bleef in hoeverre je moet bewijzen dat je geld nodig hebt. “Veel pgb’s zijn afgewezen omdat hulp uit het sociale netwerk mogelijk was. Dat beleid zullen gemeenten moeten aanpassen na deze uitspraak”, aldus Imkamp.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname