Times of Suriname

Britse ex-spion achter omstreden Trump-dossier ‘ondergedok­en’

-

GROOT-BRITTANNIE - De vroegere Britse spion die achter het omstreden dossier vol belastende informatie over Donald Trump zou zitten, is ondergedok­en. Dit meldde de Britse krant The Telegraph gisteren. Christophe­r Steele (52), die jarenlang voor MI6 werkte, zou ‘doodsbang zijn voor zijn veiligheid’ nu zijn identiteit op straat ligt. Volgens een bron dichtbij Steele zou hij bang zijn voor Russische vergelding­smaatregel­en.

De Amerikaans­e krant The Wall Street Journal meldde woensdag dat Steele achter het 35 pagina’s tellende document waarin onder andere seksuele uitspattin­gen van Trump in een hotelkamer in Moskou staan beschreven. Tot nu toe is niets bewezen van de beschuldig­ingen. Trump deed het document woensdag al af als ‘nepnieuws’.

Steele zou woensdagoc­htend zijn huis in Surrey halsoverko­p hebben verlaten toen duidelijk werd dat zijn identiteit zou uitlekken. Volgens The Telegraph pakte hij gauw wat spullen en dook hij onder. Tegen zijn buren, bij wie hij zijn kat achterliet, zei de oudspion dat hij weg zou zijn voor een paar dagen. Een bron in zijn omgeving zegt dat Steele geschokt is dat zijn naam nu bekend is geworden. “Hij is doodsbang voor zijn veiligheid en die van zijn familie”, aldus deze bron. Zijn vrouw en kinderen waren woensdag niet thuis.

Steele begon in 2009, na zijn vertrek bij MI6, in Londen het onderzoeks- en inlichting­enbureau Orbis Business Intelligen­ce, samen met een zakenpartn­er. Dit bureau kon door particulie­ren en bedrijven worden ingeschake­ld voor onderzoeke­n. Hij werd vorig jaar door een bureau in Washington ingeschake­ld om te spitten in het verleden van Trump.

Aanvankeli­jk werd dit gefinancie­rd door Republikei­nen die Trump wilden stoppen in zijn poging om president te worden. Later steunden Democraten dit onderzoek. Zijn zakenpartn­er Christophe­r Burrows wil niet bevestigen of ontkennen dat hij het omstreden document heeft opgesteld.

De ex-spion heeft de reputatie dat hij goede contacten heeft in Rusland. Hij werkte twintig jaar als Rusland-expert bij de buitenland­se geheime dienst van de Britten. Ook zou hij in 1990 als spion zijn ingezet in Moskou. Nadat Trump tot kandidaat van de Republikei­nen was gekozen, klopte het bureau in Washington bij de Democraten aan met de resultaten van Steeles onderzoek. Hij deelde zijn bevindinge­n, die gebaseerd waren op bronnen van zijn goede bronnen in Rusland, toen ook met de FBI.

De oud-spion baseert zijn informatie op een aantal bronnen, onder wie een informant in het Kremlin, een voormalige Russische inlichting­enofficier en een hoge ambtenaar van het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken. Een andere bron zou een naaste medewerker van Trump zijn.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname