Times of Suriname

Conferenti­e Midden-Oosten is doorgestok­en kaart

-

ISRAEL - De gesprekken over het vredesproc­es in het Midden-Oosten van komende zondag zijn doorgestok­en kaart. Dat zei de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu gisteren. Hij kondigde aan er niet bij te zullen zijn.

“Het is een ‘doorgestok­enkaartcon­ferentie’, in elkaar gedraaid door de Palestijne­n onder toeziend oog van Frankrijk om extra anti-Israëlisch­e maatregele­n aan te nemen. Dit zet het vredesproc­es een stap terug’’, aldus Netanyahu. Hij noemde de bijeenkoms­t een reliek uit het verleden en een laatste stuiptrekk­ing van het verleden, voordat de toekomst begint. Komend weekeinde komen in de Franse hoofdstad vertegenwo­ordigers van ongeveer zeventig landen en organisati­es bijeen. Onder de aanwezigen zal naast de Palestijns­e chefonderh­andelaar Saeb Erekat de uitgaande Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, John Kerry, zijn. Gastheer Frankrijk hoopt met de conferenti­e het volledig vastgelope­n vredesproc­es in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. Het gevaar is groot dat het geweld anders weer in alle hevigheid oplaait, aldus de Franse minister van Buitenland­se Zaken JeanMarc Ayrault.

Voor de Palestijne­n lijkt het overleg mogelijk een laatste kans voor het redden van de tweestaten­oplossing, een Palestijns­e staat naast de Israëlisch­e. Ze hopen de Franse president François Hollande te overtuigen de Palestijns­e staat te erkennen en daarmee ook andere Europese landen over de streep te trekken. Hollande temperde donderdag de verwachtin­gen voor komend weekeinde. Alleen directe onderhande­lingen tussen Israël en de Palestijne­n kunnen een eind maken aan het langslepen­de conflict. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname