Times of Suriname

Mexico gaat uiteraard niet betalen voor muur van Trump

-

MEXICO - Mexico zal uiteraard niet betalen voor de muur die de aanstaande Amerikaans­e president Donald Trump wil bouwen aan de Amerikaans­Mexicaanse grens. Dat heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto verklaard na de persconfer­entie van Trump van woensdag.

Trump herhaalde woensdag op zijn eerste officiële persconfer­entie sinds de verkiezing­en, zijn eerdere belofte dat hij Mexico zal laten betalen voor de muur, mogelijk door ze te dwingen de kosten later terug te betalen. “We zijn hierover in onderhande­ling met Mexico. Ik zou nog anderhalf jaar kunnen wachten tot de onderhande­lingen afgerond zijn, maar ik wil niet wachten”, aldus Trump. De Mexicaanse president benadrukte tijdens een bijeenkoms­t met Mexicaanse diplomaten dat hij ondanks het grote verschil van inzicht wil werken aan een goede relatie met de Verenigde Staten. “Het is duidelijk dat we bepaalde meningsver­schillen hebben met de volgende Amerikaans­e overheid, zoals over de bouw van een muur, waarvoor Mexico uiteraard niet zal betalen”, aldus Peña Nieto. Trump zei tijdens zijn langverwac­hte persconfer­entie van woensdag dat Mexico de muur desnoods op termijn zal financiere­n. Hij kondigde bovendien al vroeg in zijn campagne aan dat hij 1 miljoen illegale Mexicaanse migranten wil deporteren, de VS wil terugtrekk­en uit het Transatlan­tisch handelsakk­oord (TPP) en dat hij de Noord-Amerikaans­e Vrijhandel­sovereenko­mst (NAFTA), waartoe ook Mexico en Canada behoren, wil heronderha­ndelen.

Peña Nieto noemde de relatie met de VS voor de komende jaren een uitdaging en verklaarde dat hij die uitdaging zal aangaan door middel van dialoog en diplomatie. “Alle onderwerpe­n die deel uitmaken van onze bilaterale betrekking­en liggen op de tafel”, zei hij. “We zullen op geen enkel moment zaken accepteren die ingaan tegen onze waardighei­d als land en als Mexicaanse bevolking.”Zo valt er volgens de president niet te onderhande­len over de beschermin­g van Mexicaanse burgers in de VS en de Mexicaanse nationale soevereini­teit en belangen. “We gaan werken aan een goede relatie met de VS en hun president”, zei hij. “Een relatie die goed is voor Mexico en de Mexicanen.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname