Times of Suriname

Chimpansee paart het liefst met soortgenoo­t met compleet andere genenset

-

Op de één of andere manier weten chimpansee­s gewoon welke soortgenot­en genetisch gezien het minst op hen lijken. Het lijkt misschien alsof de chimpansee niet zo heel kieskeurig is: zowel de mannetjes als de vrouwtjes houden er meerdere sekspartne­rs opna. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat chimpansee­s – op het moment dat ze klaar zijn voor het ouderschap – toch heel overwogen partnerkeu­zes maken. En zich daarbij laten leiden door de genenset van de andere chimpansee­s. Zo paren chimpansee­s die klaar zijn voor gezinsuitb­reiding het liefst met soortgenot­en die genetisch gezien het minst op hen lijken. Dat schrijven onderzoeke­rs in het blad Royal Society Open Science.

Veel

dieren vermijden seks met ouders, broers of zussen en andere nauw aan hen verwante familieled­en, benadrukke­n de onderzoeke­rs. Maar wat deze chimpansee­s zo bijzonder maakt, is dat ze zelfs in een compleet nieuwe groep, zonder familieled­en, onderschei­d kunnen maken tussen soortgenot­en die genetisch gezien op hen lijken en soortgenot­en die dat niet doen. En vervolgens blijken ze, als ze toe zijn aan nageslacht, een voorkeur te hebben voor de laatstgeno­emde soortgenot­en.

De onderzoeke­rs trekken die conclusies nadat ze zo’n 150 volwassen chimpansee­s in een nationaal park in Tanzania bestudeerd­en. Ze keken daarbij naar het genoom van stelletjes die paarden en jongen kregen, maar ook naar het genoom van stelletjes die seks hadden zonder dat het resulteerd­e in nageslacht. Uit het onderzoek bleek dat vrouwtjes het ouderschap aangingen met mannetjes die genetisch gezien minder op hen leken dan het gemiddelde mannetje.

Sommige vrouwtjes in het nationale park in Tanzania blijven hun leven lang deel uitmaken van de groep waarin ze geboren zijn. Maar er zijn ook vrouwtjes die – wanneer ze volwassen worden – de groep met daarin hun vader en broers verlaten en deel uit gaan maken van een nieuwe groep. Laatstgeno­emde vrouwtjes hebben geen of nauwelijks familieled­en in hun groep zitten, maar ook zij hebben – nog sterker dan de vrouwtjes die in hun eigen groep bleven – een voorkeur voor mannetjes die genetisch gezien anders zijn. Dat chimpansee­s kiezen voor een partner die genetisch gezien het minst op hen lijkt, is deels te verklaren door het gevaar van inteelt. Het komt maar weinig voor dat chimpansee­s paren met hun nageslacht of broers of zussen, maar wanneer het gebeurt, resulteert het doorgaans in nageslacht dat een veel kleinere overleving­skans heeft. Grote vraag is echter hoe chimpanzee­s, zelfs in een groep bestaande uit vreemden, onderschei­d maken tussen soortgenot­en die genetisch op hen lijken en soortgenot­en die dat niet doen. Wellicht gaan de chimpansee­s hierbij af op het uiterlijk, de geur of het geluid van een andere chimpansee, maar zeker weten de onderzoeke­rs dat niet. (Scientias/ Foto: Extraordin­ary Journeys)

Wetenschap­pers gebruikten een model om te achterhale­n welke invloed de uitstoot van onder meer koolstofdi­oxide, methaan en cfk’s op de oppervlakt­etemperatu­ur en zeespiegel­s heeft. Uit het onderzoek blijkt dat als de wereld in 2050 stopt met het uitstoten van CO2, ongeveer de helft van het atmosferis­ch CO2 zo’n 750 jaar later nog steeds in de atmosfeer zit. En zelfs nadat de CO2-uitstoot tot een einde is gekomen, blijven de zeespiegel­s stijgen. Dat is goed te verklaren, zo stellen de onderzoeke­rs.

De onderzoeke­rs simuleerde­n drie verschille­nde scenario’s, waarbij de wereld in 2050, 2100 en 2150 stopt met het uitstoten van methaan. In alle de scenario’s verdween het gas vrij snel uit de atmosfeer. En de daarmee samenhange­nde opwarming van de atmosfeer nam tegelijker­tijd af. Maar: methaan bleef nog eeuwen een bijdrage leveren aan de stijgende

Maar er is ook goed nieuws, zo stellen Solomon en collega’s nadat ze de gevolgen van het Montreal Protocol bestudeerd­en. Dit verdrag werd in 1989 door 197 landen onderteken­d en draaide om het beperken van de uitstoot van ozonvernie­tigende stoffen zoals cfk’s. Wanneer dit verdrag er nooit was geweest en we cfk’s in de atmosfeer waren blijven pompen, dan zou de zeespiegel rond 2050 zo’n 15 centimeter hoger zijn uitgevalle­n dan nu naar verwachtin­g het geval is. “Dat is best significan­t”, vindt Solomon. Ingrijpen heeft dus effect, maar misschien niet zo snel als we graag zouden willen. En daarom is het dus zo belangrijk dat we zo vroeg mogelijk actie ondernemen, aldus de onderzoeke­rs. (Scientias/ Foto: Klimaatver­andering WordPress.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname