Times of Suriname

Braziliaan­se centrale bank verlaagt rente verder

-

BRASILIA - De Banco Central do Brasil heeft de rente in een sneller tempo verlaagd te midden van een sneller verzwakken­de inflatie. Dit bleek uit het rentebeslu­it van de Braziliaan­se centrale bank. De belangrijk­ste rente, het Selic tarief, ging met 75 basispunte­n omlaag van 13,75 naar 13,00 procent. Er werd door economen gerekend op een verlaging met 50 basispunte­n.

In zowel oktober als november verlaagde het beleidscom­ité van de centrale bank, Copom, de rente al met 25 basispunte­n. Omdat de inflatie inmiddels sneller verzwakt, is het tempo van de monetaire verruiming opgevoerd, zei de centrale bank in een toelichtin­g.

Daarnaast is de economisch­e activiteit zwakker dan verwacht en verloopt het herstel van de Braziliaan­se economie langzamer dan verwacht. Verder gaf de Banco Central do Brasil weinig inricht over toekomstig­e rente-ontwikkeli­ngen.

De centrale bank streeft naar een inflatie van 4,5 procent. De indicator die geld als graadmeter, de IPCA, steeg vorig jaar gemiddeld met 6,3 procent, zei het Braziliaan­se statistiek­bureau woensdag. Begin 2016 kwam de inflatie nog uit op bijna 11 procent. In 2017 komt de inflatie naar verwachtin­g uit op 4,8 procent. Ondertusse­n zit de Braziliaan­se economie in een recessie. Na een economisch­e krimp van 3,5 procent in 2015, wordt voor 2016 een krimp van 3,8 procent voorzien. (Beursduive­l/Foto: CECAB.br)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname