Times of Suriname

“Voorstel loonreekse­n regering wijzen we af”

-

PARAMARIBO – De loonreekse­n die door de regering zijn vastgestel­d en worden verspreid, worden faliekant afgewezen door de in actie zijnde leraren. Voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkracht­en in Suriname (ALS) zei gisteren dat de loonstroke­n zijn gezien, maar de leden gaan niet akkoord met het inhoudelij­ke. “De hoogte is voor ons onacceptab­el.”

Volgens de vakbondsma­n is er niet onderhande­ld met de vakbond, ondanks er een overeenkom­st is tussen de Staat en de onderwijsb­onden over de herwaarder­ing van leraren. “De overheid probeert de loonreekse­n door te drukken en de vakbond zal alle krachten geven om deze stop te zetten”, zegt de voorzitter van de BvL en ALS. Valies vindt dat de overheid zich aan de overeenkom­st dient te houden. De overheid moet onderhande­len en komen tot nieuwe reeksen die gedragen worden door alle partijen. Valies zegt dat de leraren geen ‘peanut’salaris meer willen ontvangen zoals de regering nu voorstelt. De leraren willen een goed salaris zodat ze niet hoeven te hosselen door meerdere banen erop na te hoeven houden om uit te komen. De regering moet weten dat wat ze nu presenteer­t niet correct is, omdat het niet in samenspraa­k is met de bond. Valies zegt dat er nu sprake is van eenrichtin­gsverkeer en als de reeksen geacceptee­rd worden, dan mag de vakbond overboord gegooid worden. Valies stoort zich eraan dat Marcellino Nerkust de voorzitter van de Federatie van Leerkracht­en in Suriname akkoord gaat met de voorstelle­n van de regering.

Valies leverde kritiek op de meeting van de Katholieke Onderwijze­rs Bond in het weekend, waar regeringsv­ertegenwoo­rdiger Jozefzoon uitleg gaf over de herwaarder­ing. “Is de vakbond niet zelf in staat uitleg te geven aan de leden. De overheid is bezig met powerplay, maar wij hebben een lange adem en zullen aan het langste eind trekken”, aldus Valies.

MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname