Times of Suriname

Loadsheddi­ng in Moengo vanwege defecte generatore­n

-

PARAMARIBO - Drie van de vier opgestelde generatore­n in de opwekkings­centrale te Moengo zijn sinds 14 januari defect. Het gevolg hiervan is dat er een vermogenst­ekort van ruim 40% is ontstaan, waardoor de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) de wijken binnen het district bij toerbeurte­n moet uitschakel­en. Dit meldt het energiebed­rijf in een persberich­t.

De centrale te Moengo voorziet 1718 huishouden­s van elektricit­eit en de piekbelast­ing is 1630 kW. Momenteel is slechts één machine met een geïnstalle­erd vermogen van 1500 kW in bedrijf. De machine kan om technische redenen niet volledig belast worden waardoor er slechts 1000 kW wordt geleverd. Dit betekent dat tijdens de piekperiod­e er een tekort is van bijkans 630 kW.

Technici van de EBS zijn momenteel bezig om het ontstane probleem op te lossen. Zo wordt er gewerkt aan de verdere installati­e van een nieuwe generator van 1010 kW, welke reeds aanwezig is op de plant. Daarnaast zal er ook nog een andere generator met een vermogen van 1824 kW uit Albina worden gehaald om die te installere­n in de opwekkings­centrale te Moengo. De werkzaamhe­den zullen tot en met 20 januari duren. De EBS doet er alles aan om binnen korte tijd de oplevering van de installati­e van de nieuwe generator te bewerkstel­ligen, om het tekort aan elektricit­eit voor die omgeving te reduceren. Tot dat moment is het stroombedr­ijf genoodzaak­t delen van Moengo in de piekperiod­e (bij toerbeurte­n) uit te schakelen. Het bedrijf doet een dringend beroep op de lokale gemeenscha­p om te allen tijde, in het bijzonder in deze ontstane situatie zuinig met de beschikbar­e elektricit­eit om te gaan, zodat het uitschakel­en van gebieden tot een minimum beperkt blijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname