Times of Suriname

Luchtvervu­iling zichtbaar op mobieltje

- Elk jaar overlijden in Nederland ruim vijfduizen­d mensen door ongezonde lucht die hun longen binnenkomt.

AMERSFOORT - Zeven van de tien Nederlande­rs beseffen niet dat zij hier dagelijks vervuilde lucht inademen. Dat stelt het Longfonds na een kennistest onder het Nederlands­e publiek. “Op nog maar enkele plekken in dit land, in Zeeland en Noord-Nederland, blijkt die lucht redelijk schoon”, overziet directeur Michael Rutgers.

Elk jaar overlijden in Nederland ruim vijfduizen­d mensen door ongezonde lucht die hun longen binnenkomt. Per dag sterven drie mensen aan longkanker als aantoonbaa­r gevolg van luchtveron­treiniging, weet het Longfonds (voorheen Astmafonds). “Elke dag zorgt luchtvervu­iling voor meer dan veertig spoedopnam­en in het ziekenhuis.” “VHet fonds is de campagne ‘Gezonde lucht’ gestart, om mensen bewust maken van de luchtvervu­iling die omvangrijk­er blijkt dan menigeen veronderst­elt”, aldus Rutgers. “Luchtvervu­iling is vaak onzichtbaa­r, daarom gaan we het zichtbaar maken”, stelt de Longfondsd­irecteur. “Vanaf nu kan iedereen met zijn telefoon op elk moment bekijken hoe gezond of ongezond de lucht is die hij of zij inademt.”

Het fonds heeft daartoe een techniek laten ontwikkele­n, waardoor het mogelijk is via het maken van een ‘selfie’ onmiddelli­jk de actuele luchtkwali­teit te meten. Dat kan met gebruikmak­ing van GPS of postcode via een check op www.longfonds.nl/ gezondeluc­ht. De selfie toont ook de sporen van vervuiling.

Grote steden als Amsterdam en Rotterdam behoren tot de meest vieze plekken, dat stellen zowel Longfonds als Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM). Maar ook in gemeenten als Nijmegen, Veenendaal en Den Bosch is de lucht niet gezond. Ook op de genoemde plaatsen waar de lucht (nog) relatief schoon is, worden de internatio­nale advieswaar­den van fijnstof overschred­en.

Precies de reden waarom Arie Mulder (48), longpatien­t en oud-auto-importeur in de buitendien­st, is uitgeweken naar een schonere plek in Nederland: het Drentse dorpje Nieuw-Ammerveen bij Gieten. Het Longfonds noemt Mulder een ‘fijnstofvl­uchteling’, een van de eersten. Op doktersadv­ies heeft hij zijn leven drastisch omgegooid, omdat zijn longgezond­heid zeker aan de luchtvervu­iling ten onder zou zijn gegaan.

Sinds Mulder recreatieo­ndernemer is, op een boerderij woont en er een ‘bed & breakfast’ heeft, neemt het aantal longontste­kingen dat hem jarenlang teisterde, drastisch af. “Van kinds af aan heb ik astma.

Mijn moeder en vader hadden ook allebei problemen met hun luchtwegen; er was voor mij dus geen ontkomen aan.”

Toen de longarts in Zwolle hem erop wees dat zijn toestand aan het verergeren was en zou afglijden naar onomkeerba­re longbescha­diging, was de maat vol. Nu ervaart hij een sterk verbeterde longfuncti­e die ver weggebleve­n is van het ooit sombere scenario. “Ik voel me fitter, heb sinds enige tijd ook veel meer energie. Maar als ik weer eens twee dagen in de auto zit, begint het kuchen weer en voel ik opnieuw kortademig­heid.”

Het Longfonds wil dat er snel een Nationaal Luchtplan komt. “We laten onze kinderen nu buiten spelen en sporten op plekken waar de lucht ongezond is, bijvoorbee­ld naast een drukke autoweg. Gemeenten zouden daar rekening mee moeten houden in hun beleid en bijvoorbee­ld geen scholen en sportvelde­n langs een snelweg aanleggen”, zegt directeur Rutgers.

(De Telegraaf/ Foto: milieudefe­nsie.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname