Times of Suriname

Arrestatie Wakkie vuil Spaans opzetje

-

MADRID - De arrestatie van de Nederlands­e topadvocaa­t Peter Wakkie op het vliegveld van Madrid is een ‘vuil opzetje’ van een machtige Spaanse miljonair met wie Wakkie een slepend zakelijk conflict heeft.

Dit stelt advocaat Jurjen Lemstra, die zelf ook een rol speelt in het internatio­nale conflict rond het Russisch/ Spaanse telecombed­rijf ZED+. De Spaanse miljonair en aandeelhou­der Javier Perez dreigt deze week door toedoen van Wakkie de zeggenscha­p over het door hem opgerichte ZED+ kwijt te raken. Met hulp van de Spaanse justitie zou Perez daar nu een stokje voor willen steken. De beroemde jurist Wakkie werd gisterocht­end met veel machtsvert­oon opgepakt op het vliegveld van Madrid. De Spaanse politie bevestigt zijn arrestatie.

Hij zou zijn aangehoude­n in het kader van een strafrecht­elijk onderzoek van de Spaanse justitie in samenwerki­ng met de FBI en de Nederlands­e justitie. Peter Wakkie werd enkele jaren geleden door de Nederlands­e rechter benoemd tot interim-bestuurder van de in Amsterdam gevestigde houdsterma­atschappij ZED+. De arrestatie zou verband houden met de betaling van miljoenen euro’s smeergeld aan familieled­en van Russische ministers. De omkoping verliep via Zed Worldwide, een Spaans technologi­ebedrijf dat onderdeel is van de Nederlands­e holding ZED+, en waarin onder meer de Spaanse bank Santander en uitgever Grupo Planeta een belang hebben, samen met de Russische miljardair Michail Fridman.

Deze Fridman is een persoonlij­ke vriend van President Poetin en wordt ook genoemd in het recent opgedoken onderzoek van een Britse ex-spion over Donald Trump. In dat onderzoek wordt de Russische miljardair in verband gebracht met het hacken van servers van de Amerikaans­e democratis­che partij en het verspreide­n van compromitt­erende emails van Hillary Clinton.

Jurjen Lemstra, die optreedt namens Russische aandeelhou­ders van ZED+, noemt het een ‘gotspe’ dat Wakkie nu is aangehoude­n. “Ik kan bijna niet geloven dat het echt gebeurd is. Hij is bijna de enige man die in dit dossier géén boter op zijn hoofd heeft. Javier Perez is uit op beschadigi­ng van zijn onberispel­ijke reputatie, en alleen met de publicitei­t over zijn arrestatie heeft hij dat al bereikt”, aldus Lemstra. Juist deze week zou er een aandeelhou­dersvergad­ering plaatsvind­en waarbij Perez mogelijk zou worden gewipt als bestuurder van de Spaanse tak van ZED+. Ook zal de Nederlands­e Ondernemin­gskamer deze week uitspraak doen in een al jaren voortslepe­nd conflict tussen de Russische aandeelhou­ders en Perez.

(De Telegraaf)

13:00 Internatio­nal - African Nations Cup: Ghana - Uganda

15:00 Comedy serie: Friends 16:00 Internatio­nal -

African Nations

Cup: Mail - Egypt Talkshow: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (Megyn Kelly) Diamond Blue De Basis

Action serie: The Flash Action serie: Jessica

18:10

18:50 19:30 20:15

07:00 BBC Nieuws

07:35 Steven

ReymeMinis­tries 08:10 Shaun T – Insanity

Puls

08:35 Jimmy Neutron

09:00 Caribbean Newsline 09:35 ATV Sport

10:25 Tv.Film: Amerigeddo­n 12:00 BBC Nieuws In het eerste leerjaar:

Onderwijze­r: “Vissen kunnen zien, horen, voelen en proeven. Kunnen ze ook ruiken?”

Dorien: “Ja, als ze heel lang gelegen hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname