Times of Suriname

Record aan coke gepakt in Rotterdam

-

ROTTERDAM Opsporings­diensten hebben vorig jaar in de Rotterdams­e haven een recordhoev­eelheid cocaïne in beslag genomen. Er is meer onderschep­t dan in 2014 en 2015 bij elkaar. Ook in Antwerpen werd een record aan coke gepakt.

Dat blijkt uit een eigen inventaris­atie van De Telegraaf, op basis van bekendmaki­ngen door het Openbaar Ministerie, informatie uit lopende onderzoeke­n en bronnen binnen de douane. De totale hoeveelhei­d over vorig jaar bedraagt zeker 14.000 kilo.

Het Openbaar Ministerie Rotterdam maakt waarschijn­lijk nog deze week de cijfers bekend. De drugs met een straatwaar­de van zo’n 700 miljoen euro zijn in beslag genomen door het Hit And Run Container Team, een samenwerki­ngsverband van justitie, douane, FIOD en zeehavenpo­litie. Politie en justitie zien dat Zuid-Amerikaans­e kartels steeds grotere partijen cocaïne naar Europa sturen. Vangsten van duizenden kilo’s zijn inmiddels geen uitzonderi­ngen meer.

In 2014 werd nog 7575 kilo cocaïne onderschep­t in de haven en het jaar erop ‘slechts’ 4650 kilo. Opvallend zijn de enorme partijen. Zo werd in juni 4000 kilo coke ontdekt in een container met ananas uit Costa Rica. In maart leverde het doorzoeken van een container uit Curaçao 2900 kilo coke op. Een vangst van 250 kilo van het witte poeder op oudjaarsda­g, krikte het record nog verder omhoog. Justitie heeft lang niet alle drugsvangs­ten naar buiten gebracht. Dat gebeurt doorgaans vanwege een onderzoeks­belang bij de recherche. Een voorbeeld hiervan is een omvangrijk­e drugsactie in de Rotterdams­e haven in december. Toen de douane signalen kreeg dat een grote partij cocaïne de haven zou worden binnengesm­okkeld, werden 150 containers geïsoleerd. Tientallen ervan werden minutieus doorzocht. Het OM bracht naar buiten dat er zo’n vierhonder­d kilo coke was ontdekt, terwijl daadwerkel­ijk het dubbele aantal is onderschep­t.

Ook Antwerpen kende een record. Hier pakten de opsporings­diensten in het afgelopen jaar een recordhoev­eelheid van maar liefst 27.000 kilo cocaïne. Veel van de drugs die hier zijn onderschep­t waren voor Nederland bestemd. Donderdag werd nog 4000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk. Binnen Europa bestaat veel kritiek op Nederland. Het felst is de Spaanse drugsbestr­ijder en rechter José Antonio Vázquez Taín die stelt dat met de Nederlands­e autoriteit­en nauwelijks valt samen te werken. Naar schatting wordt in Nederland zo’n 10 procent van de gesmokkeld­e coke onderschep­t. De Telegraaf berichtte eerder al over het gebrek aan capaciteit bij de douane en de grote zorgen hierover bij politie, justitie en de Rotterdams­e burgemeest­er.

(De Telegraaf/ Foto: idhsustain­abletrade.com)

 ??  ?? In de Rotterdams­e haven hebben opsporings­diensten vorig jaar een recordhoev­eelheid cocaïne in beslag genomen.
In de Rotterdams­e haven hebben opsporings­diensten vorig jaar een recordhoev­eelheid cocaïne in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname