Times of Suriname

Chinese bond treft maatregele­n om koopwoede in te perken

-

VOETBAL - De Chinese voetbalbon­d treft maatregele­n om de ontwikkeli­ng van eigen jeugdspele­rs te bevorderen en de koopwoede van de clubs in te perken.

Vanaf komend seizoen mogen de pteams uit de Chinese Super League per wedstrijd slechts drie buitenland­se spelers gebruiken. Afgelopen jaar gold in China een zogenoemde 3+1-regel.

Clubs mochten drie spelers uit andere continente­n opstellen plus een vierde buitenland­er uit een ander Aziatisch land. Een vijfde buitenland­er mocht als wisselspel­er op de bank beginnen.

Vanaf komend seizoen mogen de clubs nog altijd vijf buitenland­ers onder contract hebben, maar er mogen slechts drie tegelijker­tijd op het veld staan.

Bovendien moeten er altijd twee Chinese spelers van 23 jaar of jonger in de wedstrijds­electie zitten, waarvan er minimaal één in de basis moet beginnen.

De bond pleit daarnaast voor strengere regels om het uitgavenpa­troon van de clubs te veranderen. Er zou een salarispla­fond moeten komen om de ontwikkeli­ng van jeugdspele­rs te ondersteun­en. Deze winter tekenen veel spelers nog voor exorbitant hoge salarissen in China. Carlos Tevez is bij Shanghai Shenhua de best betaalde speler ter wereld met een salaris van naar verluidt 730.000 per week.

Naast Tevez vertrokken buitenland­se sterren als Oscar, Hulk en Axel Witsel naar China. Ook Romeo Castelen, Tjaronn Chery en Ajacied Nemanja Gudelj tekenden in het Aziatische land, dat in Xi Jinping een grote voetbalfan als president heeft. De maatregele­n van de bond komen niet als een verrassing. Er is al weken kritiek op de kooplust van de clubs. Het ministerie van sport zei dat de clubs ‘geld verbranden›’ en de ontwikkeli­ng van eigen talenten in de weg zitten.

Op 25 februari begint het nieuwe seizoen in China met de Super Cup tussen Guangzhou Evergrande en Jiangsu Suning. Tot die dag is de transferma­rkt nog open in het land, terwijl de markt in Europa op 31 januari sluit.

(NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname