Times of Suriname

Syrische rebellen aanwezig bij vredesgesp­rekken Kazachstan

-

SYRIE - Het merendeel van de Syrische rebellengr­oepen zal aanwezig zijn bij de vredesgesp­rekken in de Kazachstaa­nse hoofdstad Astana op 23 januari. Een woordvoerd­er van het Vrije Syrische Leger zegt dat een fractie van verschille­nde rebellenle­iders zal worden gevormd en naar Astana zal komen.

Mohammad Alloush zal de rebellenfr­actie leiden. Hij was eerder het hoofd van het onderhande­lingscomit­é dat in maart van vorig jaar namens de rebellen vredensond­erhandelin­gen voerden van de Syrische regering.

Hun voornaamst­e doel is aankaarten dat het Syrische leger van president Bashar al-Assad het staakt-het-vuren schendt dat sinds eind december van kracht is. Volgens de rebellen voeren het leger en bondgenoot Rusland nog geregeld aanvallen uit op doelen van de rebellen.

Om die reden zei het Vrije Syrische Leger eerder de gesprekken in Kazachstan te boycotten. Het leger zegt dat alleen doelwitten worden aangevalle­n van IS, dat niet betrokken is bij de wapenstils­tand. De conferenti­e is op initiatief van Turkije en Rusland. Dit weekend zeiden beide landen dat ook de Verenigde Staten zullen worden uitgenodig­d voor de onderhande­lingen, die vlak na het aantreden van president Donald Trump plaatsvind­en.

De fractie bestaat niet helemaal uit dezelfde rebellenle­iders die vorig jaar in Genève met de regering onderhande­lden. Het onderhande­lingscomit­é kreeg toen de steun van Saudi-Arabië. President Assad zei vorige week in een interview dat de onderhande­lingen alleen een kans van slagen hebben als hij direct met de Syrische rebellen om de tafel zou kunnen zitten, en niet met Saudische vertegenwo­ordigers.

Rebellengr­oepen die zijn gelieerd aan IS en Al-Qaeda maken geen deel uit van de vredesonde­rhandeling­en. Ook de Koerdische beweging YPG is niet uitgenodig­d. Volgens de rebellen zal in Astana ook worden gesproken over humanitair­e kwesties, zoals de levering van hulpgoeder­en en de vrijlating van gevangenen. Hulporgani­saties van de Verenigde Naties hebben maandag een oproep gedaan voor toegang tot kinderen en gezinnen in Syrië die afgesneden zijn van humanitair­e hulp. De wereld moet niet zwijgend toekijken, ook niet nu het beleg van de stad Aleppo voorbij is, staat in een verklaring. De hoogste leiders van vluchtelin­genorganis­atie UNHCR, hulpcoördi­nator OCHA, kinderorga­nisatie Unicef, het Wereldvoed­selprogram­ma (WFP) en de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) dringen aan op directe, onvoorwaar­delijke en veilige toegang tot burgers.

In totaal gaat het om zo een zevenhonde­rdduizend Syriërs die in vijftien belegerde gebieden in Syrië wonen. Ze hebben een groot gebrek aan de basis levensbeho­eften en lopen voortduren­d het risico slachtoffe­r te worden van geweld.

(NU.nl)

 ??  ?? Syrische jongetjes voetballen in een kapotgesch­oten wijk van Homs. (NRC)
Syrische jongetjes voetballen in een kapotgesch­oten wijk van Homs. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname