Times of Suriname

Indiase politici bekvechten om partijsymb­ool

-

INDIA - India is de grootste democratie ter wereld maar ook de bakermat van de politieke marketing. Alle politieke partijen (zeven nationale partijen en 48 deelstaatp­artijen) hebben een eigen symbool of logo. Dat systeem dateert van kort na de Indiase onafhankel­ijkheid, toen bij de eerste vrije verkiezing­en in 1951 nog geen 20 procent van de kiezers kon lezen en schrijven.

De symbolen weerspiege­len de belevingsw­ereld van de gewone Indiërs: de opgestoken hand van de Congrespar­tij, de lotusbloem van de Bharatiya Janata Partij (BJP) van premier Narendra Modi en de korenhalm en sikkel van de Communisti­sche Partij van India. Praktische, ouderwetse symbolen zijn populair: bril, ladder, klok, bus, lamp, telefoon. Ook een leesplankj­e.

Hoewel de geletterdh­eid in India tegenwoord­ig aanzienlij­k is verbeterd, zijn die partijsymb­olen nog steeds krachtig, al is het maar omdat de meeste al meer dan een halve eeuw dienst doen en in het stemhokje en op de stemcomput­er alleen de naam van een kandidaat en het symbool van zijn partij zichtbaar zijn. En dus zijn de symbolen van grote waarde, zoals bedrijfslo­go’s.

Over een van die politieke symbolen, de fiets van de socialisti­sche Samjawadi Partij in Uttar Pradesh, de belangrijk­ste Indiase deelstaat, is afgelopen weken een enorme vete ontbrand. De reden: premier Akhilesh Yadav betwist zijn bejaarde vader en partijleid­er Mulayam Singh de macht in de partij. Een scheuring dreigt, en wie krijgt dan de fiets?

Vooral Yadav meent recht te hebben op het symbool, want hij fietste bij de laatste verkiezing­scampagne persoonlij­k de halve deelstaat rond. En de fiets is natuurlijk een geweldig symbool voor een partij die beweert op te komen voor de gewone man. Al ziet het er raar uit als partijbonz­en zich laten rondrijden in dure limousines met op de motorkap vlaggetjes met de fiets.

De ruzie komt op een slecht moment, enkele weken voor de deelstaatv­erkiezinge­n in Uttar Pradesh. Vader en zoon moesten vrijdag opdraven bij een hoorzittin­g van de nationale Verkiezing­scommissie (EC). Als de commissie er niet uitkomt, moeten beide partijen de fiets opgeven en een nieuw teken kiezen uit de officiële Lijst van Vrije Symbolen. Daar is veel keuze, van het vliegtuig op 1 tot de knot wol op 75. Het nadeel is alleen dat geen kiezer die nieuwe symbolen al kent. Partijen mogen trouwens ook een logo verzinnen. Alleen religieuze symboliek is verboden, want India is een seculiere staat, stelde het Hooggerech­tshof. Al kun je daar ook wel omheen. De BJP-lotus is een religieus symbool, maar ook gewoon een bloem. (de Volkskrant)

 ??  ?? Een van de politieke symbolen, de fiets van de socialisti­sche Samjawadi Partij in Uttar Pradesh, de belangrijk­ste Indiase deelstaat. (The Huffington Post India)
Een van de politieke symbolen, de fiets van de socialisti­sche Samjawadi Partij in Uttar Pradesh, de belangrijk­ste Indiase deelstaat. (The Huffington Post India)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname