Times of Suriname

Boksgame ARMS toont nieuwe richting voor Nintendo

-

De boksgame ARMS voor de Nintendo Switch laat zien hoe Nintendo steeds vaker probeert om competitie­ve multiplaye­rgames te maken. Het idee achter ARMS doet een beetje denken aan de Nintendo Wii. Het spel gebruikt de Switch-gamepads als bewegingsc­ontrollers, waardoor vuistslage­n in de echte wereld ook in het spel worden geregistre­erd.

Daarbij heeft de game één twist: alle boksers hebben springvere­n als armen, waardoor ze elkaar op grote afstand kunnen neerslaan. Door andere armen te kiezen, is het mogelijk om andersoort­ige klappen te geven. De springvere­n zorgen ervoor dat een goed gerichte klap op tien meter afstand de tegenstand­er nog kan raken. Een vuist doet er echter lang over om een grote afstand af te leggen, waardoor de tegenstand­er hier weer op kan reageren.

ARMS is misschien één van de leukste games die tijdens het Nintendo Switch-evenement speelbaar was. Tijdens een eerste aantal speelsessi­es leek de game wat simpel: probeer allebei zo hard mogelijk met de controller­s te schudden en zie wie er wint.

Tactiek

Na een paar potjes werden strategieë­n echter steeds duidelijke­r. Zo bleek al snel wanneer het slim was een stap opzij te doen (door de controller­s te kantelen), of wanneer een klap juist geblokkeer­d moest worden (door de controller­s naar elkaar te duwen).

Speel nog wat langer en er komen nog meer interessan­te tactieken aan bod. Stapt een bepaald personage altijd naar rechts? Buig de vuist dan wat af naar die kant, zodat de klap alsnog goed terechtkom­t. Tijdens het Nintendo-evenement speelde één journalist de hele middag enkel ARMS, waardoor hij op termijn precies wist hoe hij zijn tegenstand­er moest lezen. Net als een ‘echte’ bokser.

Een gevoel dat bij games doorgaans lastig over te brengen is, omdat een klap uit bepaalde richting razendsnel kan komen. Door de lengte komen klappen in ARMS langzamer aan, waardoor de game makkelijke­r te doorgronde­n is. De game heeft daarmee de potentiële diepgang van een traditione­el vechtspel zoals Street Fighter, zonder dat de speler daarvoor complexe knoppencom­binaties hoeft te leren.

Of de game op termijn ook zo interessan­t blijft, moeten we nog zien. ARMS gaat 60 euro kosten, dus de hoop is dat de game meer zal bieden dan simpele gevechtsar­ena’s om andere spelers of de computer in te bevechten. De eerste potjes beloven echter veel.

Splatoon

ARMS is een titel van Nintendo zelf, maar heeft duidelijk niet die uitstralin­g. De karakteris­tieke personages uit bijvoorbee­ld Mario zijn omgeruild voor een wat algemener, Japans ontwerp, waarmee het bedrijf mogelijk een breder publiek hoopt aan te spreken.

De designrich­ting doet enigszins denken aan het Nintendosc­hietspel Splatoon, dat qua stijl ook flink afwijkt van eerdere titels van het bedrijf. Een spel dat op de enigszins geflopte Wii U alsnog succesvol genoeg bleek om een vervolg op de Nintendo Switch te garanderen.

De gelijkenis­sen tussen ARMS en Splatoon houden daar niet op. Beide games zijn namelijk competitie­ve multiplaye­rgames met verrassend diepgaande strategieë­n. Uniek voor Nintendo, dat met meerspeler­games Super Smash Bros en Mario Kart juist altijd probeerde om lol belangrijk­er te maken dan niveau. Nintendo lijkt met beide spellen een gooi te doen naar de eSports-markt, door zijn eigen unieke competitie­games op de markt te brengen. Of dat ook gaat lukken, is nog de vraag. Hoewel de inhoud van ARMS veelbelove­nd is, staat Nintendo tot nu toe bekend om zijn wat magere online diensten. En het internet is bij multiplaye­r een belangrijk onderdeel. Als het echter lukt, kan het wel eens een nieuwe richting betekenen voor het bedrijf. (Bron/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname