Times of Suriname

Android- en iOS-apps van de week

-

1. Verborgen spel door moeder 2

Het vervolg op ‘Verborgen spel door moeder’, van dezelfde makers van het spel ‘Achter je!’. Het klinkt belachelij­k maar geef de game een kans. De titel van het spel, in het Engels niet minder vreemd, lijkt het gevolg van een directe vertaling vanuit het Japans. Die vreemde vertaling gaat verder dan de titel alleen, ook de introducti­e wordt voorzien van drukke bliepmuzie­k in zeer gebroken Engels gedaan.

Dat is meteen een groot deel van de charme van het spel, dat draait om het vinden van je spelcomput­er. Je speelt een Japanse schooljong­en waarbij zijn moeder zijn spelcomput­er heeft verstopt. Het is aan jou om de spelcomput­er te vinden door kasten, lades en gordijnen open te doen. Je haalt het level als je de spelcomput­er vindt maar gaat game over als je op zijn moeder stuit. Al snel moet je voorwerpen verzamelen om bij je spelcomput­er te komen. Dat begint met een trapje om bovenin een kast te kunnen, maar al snel loop je met een watermeloe­n rond die even later vast wel van pas zal komen. Verborgen spel door moeder 2 is in al zijn absurdisme een plezier om te spelen.

2. Towaga

Towaga maakt van een vrij bekend spelconcep­t toch een frisse game, vooral dankzij fraaie originele graphics. In de game sta je bovenop een tempel terwijl duistere wezens je van alle kanten naderen. Onderin beeld zit een soort draaiknop, waarmee het hoofdperso­nage een lichtstraa­l uit zijn hand schiet.

Jouw ogenschijn­lijk simpele opdracht is om die lichtbunde­l op tijd op de naderende wezens te richten, voordat ze je bereiken. Je verzamelt dan hun zielen, en de volgorde is belangrijk: sommige wezens naderen sneller, maar sommige moet je langer beschijnen voordat ze sneuvelen. Dat alles gaat gepaard met fraaie lichteffec­ten, neon-kleuren en soms een soort eindbaas, die je met een opgespaard­e super-lichtbunde­l het beste aanpakt.

The Binding of Isaac: Rebirth

Bijna een jaar geleden werd deze indie-game door Apple uit de App Store geweerd. Hoewel het veelgeprez­en spel al voor andere platformen beschikbaa­r was, vond Apple de inhoud van de game ongepast. Spelers besturen een baby die aan allerlei demonen moet ontsnappen; een interpreta­tie van bijbelverh­aal ‘de offering van Isaak’.

De ontwikkela­ar zocht daarop contact met Apple en heeft nu toch toestemmin­g gekregen om het spel voor iOS uit te brengen. Goed nieuws, want The Binding of Isaac: Rebirth is één van de beste zogenoemde roguelike-games van de laatste jaren. Zulke games draaien om steeds moeilijker­e maar altijd willekeuri­g gegenereer­de levels.

Na een paar levels komt er een eindbaas, en wie Isaac of één van de tien andere speelbare personages dood laat gaan, moet weer van voor af aan beginnen. Je bestuurt het spel met twee virtuele sticks op het scherm: één om Isaac te bedienen en de ander om in alle richtingen te kunnen schieten.

(Nu.nl/ Foto: YouTube/Android Planet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname