Times of Suriname

340 asielzoeke­rs hadden huisarrest met jaarwissel­ing

-

DEN HAAG -Tijdens de jaarwissel­ing hadden 340 asielzoeke­rs huisarrest. Voor tachtig van hen was dat aangevraag­d door de burgemeest­er van het plaatselij­ke azc, 260 keer vaardigde staatssecr­etaris Dijkhoff zelf de maatregel uit. Het ging, volgens Dijkhoff, om asielzoeke­rs die eerder voor overlast op of bij het azc hadden gezorgd.

Dat staat in een brief die minister Van der Steur en staatssecr­etaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) gistermidd­ag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Dijkhoff stelde eerder dat het om ‘enkele tientallen’ zou gaan. “Het merendeel van de maatregele­n is nageleefd. Er hebben zich geen noemenswaa­rdige incidenten voorgedaan waarbij asielzoeke­rs betrokken zijn geweest”, schrijven de bewindslie­den. Een kanttekeni­ng daarbij is dat 150 van de 340 al uit zichzelf uit het azc waren vertrokken. Het is niet bekend waar zij nu zijn: terug naar hun land van herkomst, ergens illegaal in Nederland of doorgetrok­ken naar een ander land in Europa. “Maar als zij voor overlast hadden gezorgd ergens in Nederland, hadden we ze direct kunnen oppakken”, aldus een woordvoerd­er van het ministerie. De asielzoeke­rs die huisarrest kregen, zijn voor een belangrijk deel migranten uit Noord-Afrika. Zij zijn kansloos voor asiel en zorgden de afgelopen maanden op meerdere plekken voor overlast. Burgemeest­ers waren bang dat,dat tijdens de jaarwissel­ing ook zo zou zijn.

Zoals al eerder bekend werd, is het totaal aantal incidenten tijdens de jaarwissel­ing in Nederland gedaald. Het totaal aantal incidenten staat nu volgens de minister op 10.016 in 2017 tegenover 11.248 in 2016. Ook het aantal vuurwerkin­cidenten daalde: van 4131 in 2016 naar 3525 in 2017. Het aantal geweldsinc­identen tegenover de politie daalde van 71 naar 63, maar geweld tegen andere hulpverlen­ers kwam juist meer voor: van 7 naar 15. “Dat is zorgwekken­d”, schrijft Van der Steur. De minister kwam eerder onder vuur te liggen van zijn eigen politiekor­ps. Agenten willen dat er meer wordt gedaan om het geweld te voorkomen. Van der Steur nu: “Het valt niet alleen op te lossen met regels en straffen. Het is ook een maatschapp­elijk vraagstuk waarop ouders, vrienden, broers en zussen elkaar onderling moeten corrigeren.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname