Times of Suriname

Meer woningen verkocht in laatste maand 2016

-

DEN HAAG - In de laatste maand van 2016 werden in totaal 25.280 woningen verkocht, bleek uit gisteren gepublicee­rde cijfers van het Kadaster. Dat zijn er ruim 17 procent meer dan in december 2015, toen er 21.566 woningen van eigenaar wisselden. Vooral 2-onder1-kapwoninge­n worden vaker verkocht.

Sinds begin 2014 neemt het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar eerder toe. Alleen december 2015 vormde op die regel de uitzonderi­ng, toen daalde de woningverk­oop met 14,6 procent.

De verkopen stegen tussen december 2015 en december 2016 voor alle woningtype­s; er werden zelf bijna een kwart meer 2-onder-1kapwoning­en verkocht. Bij hoekwoning­en is de stijging met 14,4 procent het minst.

In alle provincies werden afgelopen maand meer woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder, maar in Noord-Holland is de stijging miniem: slechts 2 procent. Dat komt vooral door krapte op de woningmark­t, met name in de regio’s Amsterdam, de Haarlemmer­meer en ZuidKennem­erland.

Vorige week presenteer­de de Nederlands­e Verenging van Makelaars haar kwartaalci­jfers over de woningmark­t. Zij zag het aantal verkochte woningen in krappe woningmark­tgebieden in het afgelopen kwartaal zelfs dalen. Volgens NVM-voorzitter Gert Hukker komt dat doordat er niet genoeg aanwas is van nieuw aanbod van bestaande woningen om aan de vraag te voldoen.

Dat probleem lijkt Gelderland niet te hebben; hier steeg het aantal woningtran­sacties met 33,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, de grootst waarneemba­re stijging van alle provincies. Ook in Flevoland (29 procent) en Noord-Brabant (26,3 procent) steeg het aantal verkochte woningen met meer dan een kwart.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname