Times of Suriname

Rechtszaak Van der G vertraagd om trein

-

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie ondernam een poging om Volkert van der G, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, gistermidd­ag zo snel mogelijk op de zitting over de eventuele opschortin­g van zijn invrijheid­sstelling te krijgen.

Van der G., bleek gisteren door de verstoring van de treinenloo­p niet aanwezig bij de aanvang van de zitting. Daardoor is de behandelin­g van het verzoek van het Openbaar Ministerie om hem opnieuw voor de duur van een jaar te laten opsluiten, tijdelijk opgeschort.

Volgens zijn advocaat Willem Jebbink wilde Van der G graag aanwezig zijn, maar maaksten de gevolgen van de treinstori­ng het onmogelijk om naar Amsterdam te reizen. Telefonisc­h contact over zijn stranding bleek volgens Jebbink vooralsnog niet mogelijk. Een voortzetti­ng van de zitting zonder Van der G was volgens Jebbink geen optie. “Mijn cliënt wil de hele zitting bijwonen”, aldus de raadsman.

Van der G heeft zich volgens het OM niet gehouden aan de voorwaarde­n waaronder hij is vrijgelate­n. Het OM heeft daarvoor in december bij de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde vordering tot herroeping van de voorwaarde­lijke invrijheid­stelling ingediend. Hij zou een jaar terug de cel in moeten. Van der G kwam in mei 2014 onder voorwaarde­n vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten.

Na zijn vrijlating was Van der G gebonden aan een aantal bijzondere voorwaarde­n, zoals een contactver­bod met de nabestaand­en, een mediaverbo­d en een meldplicht bij en toezicht door de reclasseri­ng. Daar dient hij ook vragen te geven op antwoorden van de reclasseri­ngsambtena­ar.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname