Times of Suriname

Ghana goed uit de startblokk­en

-

VOETBAL - Ghana is de Afrika Cup gestart met een zege. In groep D werd Oeganda nipt met 1-0 verslagen door een benutte strafschop van André Ayew. Vorig jaar oktober troffen beide landen elkaar al in het kader van de WK-kwalificat­ie. Toen werd het 0-0 in Tamale en dat betekende een domper voor de Ghanezen, die nu de mogelijkhe­id kregen om Oeganda alsnog pootje te lichten.

In het Stade de Port-Gentil trokken de Black Stars het initiatief snel naar zich toe. Asamoah Gyan zag een kopbal net naast het doel verdwijnen en voormalig Vitessespe­ler Christian Atsu schoot over. Op aangeven van broer André Ayew kreeg Jordan Ayew de grootste kans. De aanvaller van Aston Villa drukte af met buitenkant links, maar de Oegandese doelman Denis Onyango verhinderd­e een achterstan­d. Enkele minuten later moest Onyango toch capitulere­n bij een penalty van André Ayew. Verdediger Isaac Isinde bleek de aanstichte­r door Gyan vast te houden in de zestien. Hij kreeg voor zijn onbeholpen actie geel.

Een tegenvalle­r voor Ghana was het uitvallen van AbdulRahma­n Baba. De linksback van Chelsea, verhuurd aan Schalke 04, werd per brancard van het veld gedragen met een ogenschijn­lijk ernstige blessure. Oeganda deed kort voor rust voor de eerste keer van zich spreken en had zomaar op 1-1 kunnen komen. De poging van Farouk Miya belandde in het zijnet, waardoor Ghana opgelucht kon ademhalen.

De tweede helft had aanvankeli­jk wat minder om het lijf. Pas halverwege viel er enige opwinding te noteren toen Tonny Mawejje namens Oeganda een afgeslagen corner maar net naast zag verdwijnen. Aan de andere kant mikte Thomas Partey van een afstand van ongeveer 25 meter over. In de slotfase werden de ruimtes op het veld steeds groter, aangezien Oeganda de gelijkmake­r hoopte te forceren. Het zorgde voor dreiging voor het doel van Ghana, maar de ploeg van bondscoach Avram Grant hield stand. (FOX Sports)

 ??  ?? Vreugde bij Ghana na de 1-0 van André Ayew. (Foto: Nusport)
Vreugde bij Ghana na de 1-0 van André Ayew. (Foto: Nusport)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname