Times of Suriname

Italiaanse christen-democraat nieuwe voorzitter Europees Parlement

-

BELGIE - De Italiaanse christen-democraat Antonio Tajani is zo goed als zeker de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Met een geheim akkoord wist Tajani zich gistermorg­en vroeg verzekerd van de steun van de Europese liberalen en de conservati­even. Nog voor de aanvang van de stemming trok de liberale leider Guy Verhofstad­t zich terug als kandidaat voor het voorzitter­schap. Het kwam hem op boegeroep en applaus van de massaal aanwezige parlementa­riërs te staan. Verhofstad­t maakte echter weinig kans om voorzitter te worden na zijn mislukte vrijage vorige week met de euroscepti­sche Vijfsterre­nbeweging om die partij bij de pro-Europese liberalen te krijgen. Het ondermijnd­e zijn geloofwaar­digheid.

In een verklaring zei Verhofstad­t dat een akkoord met de Europese christen-democraten (de grootste fractie) noodzakeli­jk is om te voorkomen dat verdeeldhe­id het parlement ondermijnt. In het akkoord worden de liberalen beloond met een aantal invloedrij­ke posities, onder meer twee vicevoorzi­tters. Als de fractiedis­cipline wordt gehandhaaf­d, krijgt Tajani de steun van een ruime meerderhei­d in het parlement. Mogelijk komt er al in de eerste of tweede stemronde duidelijkh­eid. Tajani is een veteraan in het parlement. De voormalig journalist, oud-woordvoerd­er van de Italiaanse premier Berlusconi en oud-Europees Commissari­s is sinds 1994 (met onderbreki­ng als Commissari­s) lid van het Europees Parlement. De liberalen krijgen naar verluidt naast de twee vicevoorzi­tters ook het voorzitter­schap van het constituti­oneel comité in ruil voor hun steun voor Tajani. Verder zou Verhofstad­t bij alle onderhande­lingen over de Brexit aan tafel mogen zitten, een eis waarmee de regeringsl­eiders nog wel moeten instemmen. Die zijn daar niet enthousias­t over.

Verder zal Tajani ervoor ijveren dat Verhofstad­t bij het reguliere overleg met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-president Tusk mag aanschuive­n en zou de Commissie een extra vrouwelijk­e vicevoorzi­tter moeten benoemen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname